NEDERLAG: Nattens avstemming resulterte i et nytt nederlag for republikansk forslag om å erstatte Obamacare. Foto: AFP PHOTO / YURI GRIPAS
NEDERLAG: Nattens avstemming resulterte i et nytt nederlag for republikansk forslag om å erstatte Obamacare. Foto: AFP PHOTO / YURI GRIPASVis mer

Nytt nederlag for Trump. Mislykkes med å skrote Obamacare

Tre republikanske senatorer, blant dem John McCain, stemmer imot det foreløpig siste utkastet til helseplan. Avstemningen er nok et slag for president Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst tre republikanske senatorer stemte sammen med Demokratene mot å avvikle og erstatte deler av Obamacare under nattas avstemming i senatet i USA.

Fikk ikke flertall
Det siste forslaget ble lagt fram av republikanernes flertallsleder Mitch McConnell. Forslaget ble omtalt som «skinny repeal». Det går ut på at kun deler av Obamacare skal trekkes tilbake.

51 stemte mot og 49 stemte for forslaget.

McConnell var åpenbart skuffet over at de ikke klarte å skaffe flertall i senatet.

- Vi jobbet veldig hardt, sa han etter at avstemmingen var klar, før han la til:

- Det eneste jeg angrer på i natt er at vi ikke lyktes med det vi prøvde å oppnå.

Nå er situasjonen om mulig mer kaotisk enn noen gang. Republikanerne klarer ikke å få rokket ved Obamacare.

McCain avgjorde avstemmingen
De tre senatorene John McCain, Susan Collins and Lisa Murkowski ville ikke støtte det uten at det ble gitt visse garantier for hvordan den endelige helseloven skulle se ut.

Republikanerne hadde tålt to nei-stemmer fra egne rekker siden de har flertall i Senatet, så det ble McCain som avla den avgjørende stemmen, skriver NTB.

Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, sa at demokratene er ivrige etter å jobbe med republikanerne for å forbedre Obamacare, skriver USA Today.

- Vi feirer ikke. Vi er lettet. Ikke for oss selv, men for det amerikanske folk, sa han etter avstemmingen.

Schumer hyllet McCain for hans mot da han avla den avgjørende stemmen.

- Skuffet det amerikanske folket
Nå har også presidenten selv gitt lyd fra seg i kjent stil - på Twitter.

«Tre republikanere og 48 demokrater skuffet det amerikanske folket. Som jeg sa fra begynnelsen, la Obamacare implodere, deretter forhandle.»

Dagbladet kommer tilbake med mer.

EN POLITISK TALE: Den amerikanske presidenten besøkte den internasjonale leiren for speidere, Jamboree i West Wirginia, mandag kveld. Flere raser mot talen hans foran 40 000 ungdommer som inneholdt flere stikk til republikanere som ikke klarer å bli enige om en reform for å erstatte Obamacare. Video: CNN Vis merVis mer