Nytt nei i Danmark

Med knapt flertall har danskene sagt nei til medlemskap i EUs økonomiske og pengepolitiske union ØMU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Resultatet vil få betydelige konsekvenser også utenfor Danmark. Sveriges og Storbritannias medlemskap i ØMU er blitt enda mer usikkert, og vi ser nå klare konturer av et EU med medlemskap i ulike klasser. Avstemningen får ingen direkte følger for innføringen av euro i dagens ØMU-land. Den prosessen kan ikke stoppes. Men forkjemperne for en politisk union i Europa har lidd et betydelig nederlag.
  • Igjen er Danmark delt omtrent på midten i synet på viktige EU-spørsmål. Danskene ønsker et EU mer som et frihandelsområde enn en politisk union. Selv etter 28 års medlemskap er danskene splittet i synet på EU som politisk prosjekt. Det er ingen lykkelig situasjon for nasjonen.
  • Avstemningen bør få varsellampene til å lyse i Brussel. Danskene er langt fra de eneste som tviler på den politiske integrasjonen i EU. Allerede i går kveld kom det krav om at EU nå må trekke opp klare grenser for hvordan oppgavene mellom unionen og nasjonalstatene skal fordeles. I dag spriker politikernes vyer om EUs framtid i alle retninger. Skal den folkelige oppslutningen om det politiske prosjektet styrkes, må folket også få vite hva som er målet for unionen.
  • For den norske regjeringen må resultatet fra Danmark være dypt skuffende. Særlig har partileder og utenriksminister Thorbjørn Jagland satset sterkt på at danskene skulle si ja til euroen, og at det skulle føre til et svensk og britisk ØMU-medlemskap. Da ville det bli enda vanskeligere for Norge å stå utenfor. Nå vil kravet om å legge EU på is i neste stortingsperiode bli enda sterkere. Det vil være en forhastet konklusjon. Hvis danskene nå har brøytet vei for en utvikling av EU med flere hastigheter, vil terskelen inn i EU kunne bli lavere både for Norge og søkerlandene i øst. Danskenes nei til euroen har åpnet for en serie av ubesvarte spørsmål. Derfor bør vi ikke stenge oss ute fra muligheten til å vurdere vårt forhold til EU de kommende åra.