Nytt nei til å hjelpe FN

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier nei til FNs bønn om norske fly i Irak. Flyene skal i stedet stå i beredskap for Nato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er synd at Norge nok en gang sier nei til en forespørsel fra FN. Det blir lagt merke til i New York at regjeringen sier de vil støtte FN, men sier nei når det kommer konkrete forespørsler, sier Espen Barth Eide, som leder avdelingen for internasjonal politikk ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Det var i slutten av august at FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner ba Norge bidra med et transportfly. Flyet skal være stasjonert i Amman i Jordan og skal frakte FNs personell til og fra og rundt i Irak. På grunn av sikkerhetstrusselen måtte flyet være utstyrt med beskyttelse mot rakettangrep.

Kontant nei

Norge har Hercules-fly som kan tilfredsstille FNs spesielle transportbehov i Irak, men forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier nei.

- Dette blir et for omfattende oppdrag for oss. FN ber om flyet i et helt år, og det har vi ikke kapasitet til, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

Grunnen er at Norge har meldt ett av Hercules-flyene inn til Natos utrykningsstyrke neste halvår. Det betyr at de må være i beredskap for Nato dersom alliansen skulle finne på å gå militært inn i kriser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer