Nytt nei til å hjelpe FN

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier nei til FNs bønn om norske fly i Irak. Flyene skal i stedet stå i beredskap for Nato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er synd at Norge nok en gang sier nei til en forespørsel fra FN. Det blir lagt merke til i New York at regjeringen sier de vil støtte FN, men sier nei når det kommer konkrete forespørsler, sier Espen Barth Eide, som leder avdelingen for internasjonal politikk ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Det var i slutten av august at FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner ba Norge bidra med et transportfly. Flyet skal være stasjonert i Amman i Jordan og skal frakte FNs personell til og fra og rundt i Irak. På grunn av sikkerhetstrusselen måtte flyet være utstyrt med beskyttelse mot rakettangrep.

Kontant nei

Norge har Hercules-fly som kan tilfredsstille FNs spesielle transportbehov i Irak, men forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier nei.

- Dette blir et for omfattende oppdrag for oss. FN ber om flyet i et helt år, og det har vi ikke kapasitet til, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

Grunnen er at Norge har meldt ett av Hercules-flyene inn til Natos utrykningsstyrke neste halvår. Det betyr at de må være i beredskap for Nato dersom alliansen skulle finne på å gå militært inn i kriser.

- Nedprioritert

- Alle partier sier at Norge må støtte FN, men i praksis ser vi det motsatte. Gjennom en serie enkeltbeslutninger av denne typen har denne regjeringen nedprioritert støtten til FNs operasjoner, sier Espen Barth Eide. Glad Pedersen avviser dette.

- Dette er ikke en nedprioritering av FN, men vi har allerede inngått en forpliktelse overfor Nato, og den må vi holde. Vi ønsker å støtte opp om FN, men akkurat i denne saken ble det vanskelig for oss, sier Pedersen.

Også Stortingets forsvarspolitikere reagerer:

- Så langt det er mulig, må det norske forsvaret prioritere FN-oppdrag. På prinsipielt grunnlag mener jeg at hvis vi får en forespørsel om å gjøre noe humanitært for FN, så må det ha høy prioritet, sier leder i forsvarskomiteen Marit Nybakk.

- Ikke interessert

Marit Arnstad (Sp) mener Norge nå signaliserer at vi ikke er interessert i FN, til tross for stortingsvedtak om det motsatte.

- Vi har gode tradisjoner med å bidra til FN, og dette har vært et signal til omverdenen at vi synes FN er betydningsfull. Når vi nå ikke bidrar, kan det være et signal om det motsatte. Frp's Per Ove With mener saken er pinlig.

- Jeg vil ikke sette FN opp mot Nato, eller omvendt, men samtidig skal vi støtte opp om FN-operasjoner. Det er pinlig at vi ikke kan etterkomme denne anmodningen fra FN.

IKKE TIL IRAK: Norge har Hercules-fly som tilfredsstiller FNs transportbehov i Irak, men forsvarsministeren sier nei.