Nytt Norman- eksperiment

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Victor Norman er sammen med kommunalminister Erna Solberg Bondevik II-regjeringens sterkeste ideologer. Som så mange ideologer før dem er de ganske ufølsomme og temmelig hensynsløse. I statsbudsjettet har Victor Norman fått med seg regjeringen på å sabotere arbeidet med en ny arbeidslivslov. Lovutvalget, som har representasjon fra partene i arbeidslivet for å sikre en holdbar konsensus bak lovforslaget, skal avgi innstilling i høst. Stillingsvernet er et sentralt spørsmål for utvalget.

I statsbudsjettet ble det klart at arbeidsministeren ikke venter på lovutvalget, og foreslår en radikal svekkelse av stillingsvernet. LO-leder Gerd-Liv Valla reagerer kraftig, og truer med å trekke seg fra lovutvalget. Akkurat den reaksjonen er overilt og uklok. Det er en bedre strategi å ignorere statsråden og gjennomføre lovutvalgets arbeid slik at det kommer et avveid lovforslag på bordet. Det kan bli effektivt i den videre motstanden mot Normans arbeidslivseksperiment.

Lovforslaget bør ta et rimelig hensyn til regjeringens hovedargument om at det i visse sammenhenger er nødvendig å lette inngangen til arbeidslivet. Protest og aksjoner og høye krav i lønnsoppgjøret til våren er blant de kampmidlene som står til LOs disposisjon. Men disse kampmidlene har det til felles at de virker best om de ikke må tas i bruk. Det gjelder særlig i en situasjon der arbeidsledigheten er stigende.

Arbeidsminister Victor Norman har i flere sammenhenger vist at hans stil er provoserende, lite fleksibel og på grensa til arroganse. Han har liten sans for å forhandle seg fram til enighet. I stedet avfeier og fornærmer han sine meningsmotstandere og forhandlingsmotparter.

Etter at budsjettet ble lagt fram, skrev advokat Ingeborg Moen Borgerud, som leder arbeidslivslovutvalget, et brev til statsråden der hun framholder at framgangsmåten er i strid med enhver lovgivningsprosess. Denne kritikken føyser Norman bare til side. Og statsminister Kjell Magne Bondevik vil få helt unødvendige problemer med et inntektspolitisk samarbeid når hans regjering begår sånne brudd på spillereglene.