Nytt norsk krigsskip har havnet i Nigeria

Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet ba Storbritannia holde igjen KNM «Horten».

NYTT FLAGG: Det tidligere norske krigsskipet KNM Horten, her avbildet til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Etter åtte måneder i arrest i Storbritannia, måtte myndighetene til slutt frigi skipet, som eierne har fått flaggregistrert i Togo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NYTT FLAGG: Det tidligere norske krigsskipet KNM Horten, her avbildet til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Etter åtte måneder i arrest i Storbritannia, måtte myndighetene til slutt frigi skipet, som eierne har fått flaggregistrert i Togo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige fredag ankom det tidligere norske krigsskipet KNM «Horten» havnebyen Lagos i Nigeria etter 16 dagers seilas fra britiske Ramsgate sørvest for London. Hun blir trolig det sjuende og største norske marinefartøyet som inngår i krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolos paramilitære selskap Global West Vessel Specialist.

Skipet har ligget i arrest i England siden 12. mars på grunn av uregelmessigheter og mangelfull registrering da Forsvaret solgte det til det britiske selskapet CAS Global. Så kom Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene», som knytter salget til krigsherren Tompolo og paramilitære i Vest-Afrika.

Verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet har gjort noen forsøk overfor kjøperen på å heve salget, eller kreve skipet tilbake til Norge. Heller ikke Utenriksdepartementet har fremmet noe formelt krav til britiske myndigheter om å holde skipet tilbake.

Britene friga skipet 16. oktober, og tillot seilasen til Nigeria, etter at eierne klarte å få det flaggregistrert i det vestafrikanske landet Togo.

Større rekkevidde Fra før av har den beryktede krigsherren og eks-piraten skaffet seg seks tidligere missiltorpedobåter fra Norge. Disse er nå bevæpnet med nye kanoner og inngår i Tompolos privatdrevne kystvaktstyrke som driver piratjakt og pengeinnkreving på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer