Nytt norsk krigsskip har havnet i Nigeria

Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet ba Storbritannia holde igjen KNM «Horten».

NYTT FLAGG: Det tidligere norske krigsskipet KNM Horten, her avbildet til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Etter åtte måneder i arrest i Storbritannia, måtte myndighetene til slutt frigi skipet, som eierne har fått flaggregistrert i Togo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NYTT FLAGG: Det tidligere norske krigsskipet KNM Horten, her avbildet til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Etter åtte måneder i arrest i Storbritannia, måtte myndighetene til slutt frigi skipet, som eierne har fått flaggregistrert i Togo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige fredag ankom det tidligere norske krigsskipet KNM «Horten» havnebyen Lagos i Nigeria etter 16 dagers seilas fra britiske Ramsgate sørvest for London. Hun blir trolig det sjuende og største norske marinefartøyet som inngår i krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolos paramilitære selskap Global West Vessel Specialist.

Skipet har ligget i arrest i England siden 12. mars på grunn av uregelmessigheter og mangelfull registrering da Forsvaret solgte det til det britiske selskapet CAS Global. Så kom Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene», som knytter salget til krigsherren Tompolo og paramilitære i Vest-Afrika.

Verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet har gjort noen forsøk overfor kjøperen på å heve salget, eller kreve skipet tilbake til Norge. Heller ikke Utenriksdepartementet har fremmet noe formelt krav til britiske myndigheter om å holde skipet tilbake.

Britene friga skipet 16. oktober, og tillot seilasen til Nigeria, etter at eierne klarte å få det flaggregistrert i det vestafrikanske landet Togo.

Større rekkevidde Fra før av har den beryktede krigsherren og eks-piraten skaffet seg seks tidligere missiltorpedobåter fra Norge. Disse er nå bevæpnet med nye kanoner og inngår i Tompolos privatdrevne kystvaktstyrke som driver piratjakt og pengeinnkreving på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA.

KNM «Horten» ble i sin tid bygget for å støtte den norske MTB-flåten. Skipet er spesialbygget for å gi de små, hurtiggående krigsskipene større rekkevidde og kapasitet, som kommandoskip og flytende våpen- og drivstoffdepot.

Alle skipene ble på papiret solgt til det britiske selskapet CAS Global, som overfor Forsvaret og UD garanterte for at skipene skulle registreres i Storbritannia, og seile under britisk flagg og jurisdiksjon, med europeisk mannskap. Garantiene skulle være en forsikring mot brudd på eksportlovgivningen, som i praksis forbyr eksport av materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder, eller til private som kunne komme til å bevæpne skipene og bruke dem til paramilitær virksomhet.

Rett til krigsherre I juni kunne Dagbladet avsløre at CAS Global hadde brutt alle vilkårene, og i praksis var et rent stråselskap for den nigerianske krigsherren Tompolo. Han er en av Vest-Afrikas mest beryktede militante ledere. Før han fikk amnesti i 2009 var han kommandant i opprørsgeriljaen MEND, som står bak utallige blodige kapringer, kidnappinger, ran og sabotasjer mot vestlige oljeselskaper og offshoreindustrien i Nigerdeltaet.

FORSTERKES: KNM «Horten» ble i sin tid bygget for å støtte MTB-flåten. Krigsherren Tompolo har fra før av skaffet seg seks tidligere norske MTBer - blant disse, KNM «Terne» (bildet) som ser slik ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
FORSTERKES: KNM «Horten» ble i sin tid bygget for å støtte MTB-flåten. Krigsherren Tompolo har fra før av skaffet seg seks tidligere norske MTBer - blant disse, KNM «Terne» (bildet) som ser slik ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

Blant disse, kapringen av den norske oljeriggen Bulford Dolphin, og kidnappingen av nordmenn fra det norske forsyningsfartøyet «Northern Comrade».

Så seint som i midten av november skal hans militante organisasjon ha stått bak kidnappingen av 14 journalister i Nigerdeltaet. Samtidig skal han ha truet landets president Goodluck Jonathan med full krig mot en rivaliserende stamme og Nigerias nasjonale oljeselskap, Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), fordi hans klan ikke får stort nok utbytte i et planlagt gigantisk oljeanlegg.

Invitert til Norge Forsvaret og UD har fram til nå benektet ethvert kjennskap til krigsherren, hans paramilitære selskap, og koplingen til det nigerianske kystverket. Men i oktober kunne Dagbladet avsløre at Forsvaret via den norske ambassaden i Nigeria, inviterte krigsherrens representanter til Horten for å kjøpe KNM «Horten».

2. desember kunne Dagbladet også avsløre at krigsherrens flåtesjef, sammen med direktøren for det nigerianske kystverket og president Goodluck Jonathans maritime rådgiver, ble invitert til marinebasen Haakonsvern i Bergen for å kjøpe de seks missiltorpedobåtene.

Stoppet aldri skipet Da Dagbladets avsløringer startet i juni sa UD at de ville ta saken opp med britiske myndigheter.

- Når det gjelder tidligere KNM Horten, er vi informert om at fartøyet fortsatt befinner seg i Storbritannia. Det er således underlagt britisk jurisdiksjon. Vi samarbeider med britiske myndigheter for å vurdere om det foreligger et brudd på norsk eller britisk eksportkontrollregelverk, med de følger det kan ha for skipets videre virksomhet, sa UDs pressetalsmann Eskil Sivertsen 18. juni.

Men selv om den britiske kjøperen har brutt kjøpsvilkårene, flaggregistrert det i et av afrikas mest korrupte og menneskerettighetskritiserte land, Togo, og trolig videreformidlet det til krigsherren i Nigeria, har verken Forsvaret, FD eller UD presset på for å heve salget og få skipet tilbake.

- Vilkårene fulgt Verken Forsvaret eller FD vil svare på Dagbladets spørsmål, men henviser til UD.

- Det er naturlig at UD kommenterer oppfølgingen av denne saken, da dette faller innenfor deres ansvarsområde, sier forsvarssjefens talsmann, brigader Dag Rist Aamoth.

Nytt norsk krigsskip har havnet i Nigeria

UD understreker på sin side at det er Forsvaret, og ikke UD som har solgt fartøyene, og at UD således ikke har forholdt seg til, eller hatt noen kontakt med kjøperen.

- Utenriksdepartementet er kjent med at KNM Horten nå befinner seg i Lagos. Skipet er lisensiert for utførsel av britiske myndigheter i tråd med britisk eksportkontrollregelverk, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen.

UD legger ansvaret over på britiske myndigheter for at de har latt skipet seile videre til Nigeria.

- Så langt vi kan se har eksporten av KNM Horten fulgt prosedyrene og vilkårene for utførsel til Storbritannia. Den videre eksporten fra Storbritannia til Nigeria er et spørsmål som utelukkende er håndtert av britiske eksportkontrollmyndigheter, sier Andersen.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Nytt norsk krigsskip har havnet i Nigeria

Nigeria-båtene:

• Dagbladet har i en artikkelserie avslørt hvordan Forsvaret har solgt minst ti tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika.

• Utenriksdepartementets regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.

• Stortingets kontrollutvalg har åpnet kontrollsak mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Det blir full høring på nyåret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer