Nytt norsk nei til Vanunu

Mordechai Vanunu sendte torsdag på nytt sin gamle asylsøknad til Norges statsminister, men fikk omgående avslag fra arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en pressemelding opplyser Hanssen at han ikke ser noen mulighet for å behandle en søknad om asyl fra israeleren.

Han sier spørsmålet om behandling av en eventuell asylsak forutsetter at søkeren befinner seg i Norge. Vurdering av spørsmålet om overføring som kvoteflyktning er heller ikke aktuelt all den tid Vanunu fortsatt ikke har anledning til å forlate Israel, sier Hanssen.

- Røyklegger

Kommunalpolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie sier til NTB at pressemeldingen viser hvordan den rødgrønne regjeringen vurderer Vanunu-saken på nøyaktig samme måte som Bondevik-regjeringen gjorde.

SV-politikerne Bjørn Jacobsen og Aagot Valle har på sin side lagt vekt på at regjeringen til slutt i pressemeldingen skriver at Vanunu vil kunne få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge dersom han tilbys jobb for eksempel ved et norsk universitet.

I en egen pressemelding gir de uttrykk for glede over denne opplysningen.

- Røyklegging, sier Bent Høie. Formuleringen inneholder ingen realitet, men er satt der for å skape inntrykk av at det er skjedd noe nytt i saken.

- Setningen er formodentlig beregnet på SV som beskyldte Erna Solberg for dobbeltmoral. Nå bedriver partiet selv noe bortimot trippelmoral, sier Høie.


Får støtte
Høyre-politikeren får langt på vei støtte i sitt syn fra Vanunus fremste talsmann i Norge, Fredrik Heffermehl. Til bt.no sier han at israelere ikke har visumplikt til Norge. Det betyr at enhver israeler som får tilbud om jobb i Norge også vil få arbeids- og oppholdstillatelse her, sier Heffermehl.

Han mener det Vanunu nå har behov for er at norske myndigheter legger press på Israel for at Vanunu skal få den menneskerett det er å kunne forlate Israel dersom han ønsker det.

Han mener det ikke er grunnlag for den jubelen SV har gitt uttrykk for.

Torsdag ble det for øvrig kjent at Bjørnson-festivalen i Molde allerede har invitert Vanunu til årets festival.


Saken tatt opp
I pressemeldingen opplyser Hanssen at regjeringen ved gjentatte anledninger har tatt opp Vanunu-saken i internasjonale sammenhenger, blant annet på utenriksministernivå.

Regjeringen har også sagt fra at den forventer Vanunu blir behandlet i henhold til menneskerettighetene og ikke utsatt for krenkelser.

Avdelingsdirektør Tone Loge Tveter i UDI sier til VG Nett at Norge i fjor tok mot 15 personer som søkte opphold via norske utenriksstasjoner. Etter loven skulle de ha oppholdt seg på norsk jord, men søknaden om asyl ble likevel behandlet fordi Norge aksepterte at de var i livsfare.

(NTB)

 NYTT NEI:  Regjeringen har på nytt avslått asylsøknad fra Mordechai Vanunu - som den forrige regjeringen gjorde. Foto: Reuters/Scanpix.
NYTT NEI: Regjeringen har på nytt avslått asylsøknad fra Mordechai Vanunu - som den forrige regjeringen gjorde. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer