ØYENVITNER: Gina Kepo Aila og hjelpesjåfør Kasimu Aradjabo har vært svært sentrale for aktoratet i Kongo-saken. Foto: Espen Røst / Dagbladet
ØYENVITNER: Gina Kepo Aila og hjelpesjåfør Kasimu Aradjabo har vært svært sentrale for aktoratet i Kongo-saken. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Nytt opptak avslører mulig vitnebløff

Kongo-vitnene skal ha sagt at sjåføren ble skutt med revolver fra venstre side - stikk i strid med hva de har forklart i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De nye opplysningene kommer fram på et lydopptak som Dagbladet er i besittelse av. På opptaket samtaler de norske misjonærene Rune Edvardsen og Jon Anders Bregård med mannen som tok over ansvaret for den drepte sjåførens familie.
Samtalen fant sted i Kisangani i mai 2009, få dager etter drapet på sjåfør Abedi Kasongo.

Familieoverhodet la fram et handlingsforløp han sier han fikk forklart fra de to kongolesiske mennene som var med i bilen - en pick up - da drapet skedde.

Ifølge lydopptaket ga Kasimu Aradjabo og Gina Kepo Aila en helt annen versjon enn det de siden har forklart som øyenvitner i flere rettsprosesser mot Tjostolv Moland og Joshua French.

Ifølge opptaket sa vitnene at sjåføren ble drept med revolver - ikke hagle som de har forklart i retten. Familieoverhodet sier på båndet at vitnene fortalte ham at drapet skjedde på sjåførsida, og at sjåføren ble skutt mens han lå og sov over rattet - nærmest som en henrettelse.

Revolver  Under møtet med familieoverhodet la Edvardsen sin BlackBerry mobiltelefon på bordet og tok opp samtalen, mens Bregård underveis oversatte fra swahili til norsk.

TOK OPP SAMTALE: Rune Edvardsen og Jon Anders Bregård snakket med familiemedlemmet i mai i fjor, like etter Kongo-drapet. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
TOK OPP SAMTALE: Rune Edvardsen og Jon Anders Bregård snakket med familiemedlemmet i mai i fjor, like etter Kongo-drapet. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer

Familiemedlemmet beskrev under samtalen hele handlingsforløpet etter at bilen stoppet i jungelen. Ifølge opptaket befant Joshua French seg på lasteplanet da det smalt.

- Det var sent på kvelden. Sjåføren var litt trøtt, og lente hodet mot rattet for å slappe av. Tjostolv Moland kommer tilbake fra skogen, og har allerede ladet revolveren. Han plasserer den helt inntil det venstre øret på sjåføren, og trekker av, forklarer familiemedlemmet på opptaket.

Klarte å rømme - Hjelpesjåføren hopper til idet han hører skuddet, og hopper på Joshua French. De to faller av lasteplanet mens de sloss. Moland signaliserer at French må komme seg løs, slik at han kan drepe også hjelpesjåføren. Men de to vitnene klarer å forsvinne ut i skogen, mens Molands skyter flere skudd, forteller mannen til de norske misjonærene på lydopptaket.

I forbindelse med at Dagbladet nå har fått tilgang til lydopptaket gjør Rune Edvardsen det klart at han ikke ønsker å bli part i rettssaken.

Han sier han ble minnet på opptaket da han tok backup av mobiltelefonen sin i påska i år, hvorpå han la fram opptaket for Moland og Frenchs norske bistandsadvokat Morten Furuholmen.

MOTTOK STØTTE: Rune Edvardsen sier han aldri har ment Moland og French var skyldige, slik Bibiche Olendjeke sa i retten. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet
MOTTOK STØTTE: Rune Edvardsen sier han aldri har ment Moland og French var skyldige, slik Bibiche Olendjeke sa i retten. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet Vis mer

Rune Edvardsen påpeker at øyenvitnene ifølge lydopptaket har endret forklaring på helt sentrale punkter. Han tror båndet kan tilføre saken ny informasjon.

- Endret forklaring - Dette var den første versjonen vitnene forklarte til drapsofferets familie, og det skjedde kort tid etter drapet. Denne versjonen har de endret etter hvert, sier Edvardsen til Dagbladet.

Edvardsen har bistått Bibiche Olendjeke, enka etter sjåfør Kasongo, med penger til mat i den vanskelige tiden etter drapet. Hun har i retten sagt at Edvardsen og Troens Bevis bistår med støtte til mat til henne og barna fordi Moland og French er skyldige. Det tar Edvardsen avstand fra.

- Jeg er overbevist om at de to er uskyldige. Det har jeg nå gjort klart i brevs form overfor retten, sier Edvardsen til Dagbladet.

Moland og French har hele tiden hevdet at de to vitnene lyver om dramaet i jungelen.

Det lykkes ikke Dagbladet å få tak i  advokat Morten Furuholmen i går.