Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt opptak fra bin Laden

Advarer amerikanerne i elleve minutters melding.

TALER FRA SKJULESTEDET: Osama bin Laden, verdens mest ettersøkte person, ytrer seg igjen fra sitt skjulested etter å vært på flukt i åtte år. Foto: AFP/SCANPIX
TALER FRA SKJULESTEDET: Osama bin Laden, verdens mest ettersøkte person, ytrer seg igjen fra sitt skjulested etter å vært på flukt i åtte år. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et nytt lydopptak av en person som sannsynligvis er Osama bin Laden, ble i natt offentliggjort av al-Qaida. Opptaket er «en beskjed til amerikanere», melder AFP.

Hør opptaket her

Ikke tro på Obama
I det over elleve minutter lange opptaket, som er publisert som en video med et stillbilde av bin Laden, snakker han om sitt forhold til USA, president Barack Obama samt hans forgjenger George W. Bush, ifølge Reuters.

Han redegjør for sin holding til krigføringen i Afghanistan samt den amerikanske støtten til Pakistan.

- Om dere stanser krigen, er det greit. I motsatt fall har vi ikke annet valg enn å fortsette kampen på alle fronter, sier al-Qaida-lederen og sier han er «klar til å respondere» på et fredsinitiativ fra amerikansk side.

Men den nye amerikanske presidenten er ikke mannen han setter sin lit til.

- Obama er en svekket mann. Han vil ikke være i stand til å stoppe krigen.

- Ingen endring
Bin Laden advarer amerikanerne om myndighetenes nære bånd til Israel.

- Årsaken til konflikten med dere er støtten til deres allierte Israel. Tida er kommet for å frigjøre seg fra frykt og terrorismen fra de nykonservative og den israelske lobbyen, sier den ettersøkte al-Qaida-lederen.

- Hvis dere tenker nøye over situasjonen, innser dere at Det hvite hus er besatt av pressgrupper. I stedet for å kjempe for å frigjøre Irak, er det Det hvite hus som burde bli frigitt, framholder han.

Bin Laden synes ikke det har skjedd noe egentlig regimeskifte i amerikansk politikk etter at Barack Obama tok over etter George W. Bush, siden folk som forsvarsminister Robert Gates er blitt med over i den nye regjeringen.

Relevant tidspunkt
Den nye meldingen fra den ettersøkte al-Qaida-lederen kommer bare tre dager etter åtteårsdagen for 11. september-angrepene. Den er publisert av organisasjonens medieavdeling As-Sahab og er å finne på ei nettside drevet av en militant islamistisk organisasjon.

Nettsida varslet tidligere i måneden at den ville gi en «presang» til alle muslimer i anledning fastemåneden ramadan.

På nettsidene ledsages videoen med stillbildet og lyden av et banner med det amerikanske flagget og et bilde av World Trade Center.

Den antatte bin Laden snakker velartikulert med rolig stemme og runder av meldingen med en hyllest til Allah.

Åreviss melding
Noen endelig bekreftelse på at det virkelig er bin Laden som snakker, foreligger ikke, men ifølge IntelCenter, en privat amerikansk organisasjon som overvåker terrornettverk, pleier beskjeder fra al-Qaida-lederen å dukke opp i september/oktober hvert år.

Det er ikke klart når og hvor opptaket er gjort - men at bin Laden snakker om president Obamas tale i Kairo i juni, tyder på at det er spilt inn i ettertid.

Forrige gang bin Laden lot høre fra seg, var 3. juni. Den gang kom han med et utfall mot president Obama som ble publisert på TV-kanalen Al-Jazeera bare en time etter at den ferske presidenten landet i bin Ladens hjemland Saudi-Arabia.

Bin Laden gikk til frontalangrep på Obama for å ha bedt Pakistan om å angripe militante islamister i Swatdalen.

- Obama og hans administrasjon har sådd nye spirer for hat mot USA. Han har fulgt i sin forgjengers fotspor ved å utpeke muslimer som fiende, og har lagt grunnlaget for lang kriger, var budskapet i juni.

52-årige bin Laden har vært på flukt fra USA og deres allierte siden 11. september-angrepene i 2001. Mange tror han skjuler seg i Pakistan, Afghanistan eller Kina.

Det er satt en pris på nærmere 300 millioner kroner på hodet hans.

FÅR BESKJED: USAs president Barack Obama har allerede falt i unåde hos al-Qaida-lederen. I den siste beskjeden nevnes han igjen i samme ordelag som sin forgjenger George W. Bush. Foto: ANDY BLENKUSH/EPA/SCANPIX
FÅR BESKJED: USAs president Barack Obama har allerede falt i unåde hos al-Qaida-lederen. I den siste beskjeden nevnes han igjen i samme ordelag som sin forgjenger George W. Bush. Foto: ANDY BLENKUSH/EPA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media