FORKLARER SEG PÅ TREDJE DAGEN: Den fornærmede jenta (17) i Øygard-saken forklarer seg også i dag. Senterpartiet og Norges Juristforbund mener fornærmede som denne 17-åringen burde slippe å forklare seg om de samme tingene i ankesaker, men heller spille av opptak fra tingretten, dersom det ikke er nye beviser eller ting som må oppklares og som krever ytterligere forklaring. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORKLARER SEG PÅ TREDJE DAGEN: Den fornærmede jenta (17) i Øygard-saken forklarer seg også i dag. Senterpartiet og Norges Juristforbund mener fornærmede som denne 17-åringen burde slippe å forklare seg om de samme tingene i ankesaker, men heller spille av opptak fra tingretten, dersom det ikke er nye beviser eller ting som må oppklares og som krever ytterligere forklaring. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Nytt overgrep at ofre må forklare seg i ankesaker

Senterpartiet og Norges Juristforbund mener video-opptak vil gjøre belastningen mindre for ofre i rettssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Justispolitisk talskvinne Jenny Klinge i Senterpartiet mener ofre i straffesaker skal slippe å forklare seg på nytt når ankesaken går for norske lagmannsretter.

- Vi må få på plass utstyr til lyd- og bildeopptak i alle domstoler snarest. Dette utstyret kan vi bruke til å tillate opptak fra forklaringer i tingretten i ankesaker, sier Klinge til Dagbladet.

Hun mener det at ofre i spesielt vold- og sedelighetssaker må forklare seg gjentatte ganger er en stor belastning.

- Det kan oppleves som et nytt overgrep, sier hun.

Hun har merket seg at fornærmede i Øygard-saken har forklart seg om forholdene i tiltalen mot den tidligere AP-ordføreren i Vågå , Rune Øygard, over flere dager. Senterpartikvinnen mener 17-åringen skulle ha sluppet å forklare seg på nytt.

- Det er vel kjent at hukommelsen svekkes, og at den første forklaringen er den beste å beskrive handlingsforløp. Det å spille av forklaringer i lagmannsretten vil ikke svekke rettssikkerheten, men heller styrke den, sier Klinge.

Støttes Hun mener dersom det er nye forhold og beviser under en ankesak, så må den fornærmede komme i retten for ytterligere sprsmål og forklaring, men de bør skånes for å måtte gjenta alt en gang til, mener hun.
 
- Det er etter min mening galt at forsvarer kan vri og vrenge på små detaljer som er forskjellige i fornærmedes forklaring i ankesaken i forhold til i tingretten, sier Klinge på generelt grunnlag.

Hun får støtte av president Curt A. Lier i Norges Juristforbund, som er interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for 18 000 norske jurister.

- Det er en stor påkjenning, spesielt for den fornærmede, å forklare seg flere ganger. Det er kjent at jo flere ganger man forklarer seg om noe, jo dårligere hukommelse får man, sier Lier til Dagbladet.

Ressursbesparende Han mener fordelene er langt flere enn ulempene ved en slik ordning som vil kreve en lovendring.

- Det blir mindre traumer for de fornærmede og det vil være enormt ressursbesparende og tidsbesparende for domstolene, sier presidenten som uttaler seg på generelt grunnlag.

- NYTT OVERGREP: Justispolitisk talskvinne Jenny Klinge i Senterpartiet mener ofre i straffesaker som går for lagmannsretten i utgangspunktet skal slippe å forklare seg i retten, men at retten heller kan spille av lyd- og video-opptak fra tingrettbehandlingen. Foto: Bernt Sønvisen
- NYTT OVERGREP: Justispolitisk talskvinne Jenny Klinge i Senterpartiet mener ofre i straffesaker som går for lagmannsretten i utgangspunktet skal slippe å forklare seg i retten, men at retten heller kan spille av lyd- og video-opptak fra tingrettbehandlingen. Foto: Bernt Sønvisen Vis mer

Han trekker fram 22. juli-rettssaken som eksempel på en mulig ankesak der fornærmede ville fått det tøft.

- Det kunne blitt smått katastrofalt dersom alle fornærmede og vitner måtte forklare seg på nytt utelukkende for å belyse det ene spørsmålet om tilregnelighet, sier han.

- Stor sympati Bistandsadvokaten til jenta i Øygard-saken, Nina Braathen Hjortdal, mener forslaget er fornuftig.

- Jeg har stor sympati for et slikt utspill. Det er en svært stor belastning for fornærmede å sitte inne i salen, gå gjennom alt på nytt og forsøke å huske alt halvannet år etter at saken startet. Tingrettsdommen var en lettelse, hvorpå hun har prøvd å gå på skole og nullstille seg i etterkant, sier Braathen Hjortdal.

Hun tar forbehold om at hun ikke kjenner detaljene i forslaget.

- Her må man selvsagt også ta hensyn til tiltaltes rettssikkerhet, men det er mulig å se for seg at fornærmede bare trenger å møte for å forklare seg om nye problemstillinger eller oppfølgingsspørsmål og at resten er video, sier bistandsadvokaten.

STØTTER: President Curt A. Lier i Norges Juristforbund støtter forslaget. Han mener dette er helt vanlig i andre land og at det er på høy tid å innføre det i Norge også. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STØTTER: President Curt A. Lier i Norges Juristforbund støtter forslaget. Han mener dette er helt vanlig i andre land og at det er på høy tid å innføre det i Norge også. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer