Nytt parti i Kina bruker Internett

Beijing (NTB-AFP): Et nytt opposisjonsparti så dagens lys i Kina lørdag. For å unngå myndighetenes lange arm, er stifterne foreløpig bare tilgjengelig over internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas Arbeiderparti heter det nye partiet, og dets fremste oppgave blir å få bukt med den utbredte korrupsjonen og lovløsheten som hersker i Kina, skriver Li Yongming i en e-post til AFPs kontor i Beijing. Ungdommene bak partiet vil ikke la seg avskrekke, men søke myndighetene om offentlig godkjenning til våren.

- Vi er generasjonen etter 1989 som er misfornøyd med den sosiale situasjonen, korrupsjonen og den lave effektiviteten til den kinesiske forvaltningen og mangelen på lov og rett, sa Li. Med uttrykket «1989» menes nedslaktingen av demokratiforkjempere på Den himmelske freds plass.

Dekknavn

Den USA-bosatte systemkritikeren Shengde Lian, som var behjelpelig med å gjøre nyheten kjent, sa gruppen ikke er dissidenter i vanlig forstand, men vanlige mennesker. Han avslo å oppgi deres telefonnumre av hensyn til sikkerheten.

Li brukte et dekknavn i sin e-post. På forespørsel om hvordan en kan komme i kontakt med ham, ble det svart:

- Av sikkerhetsgrunner svarte ikke herr Li på deres e-post direkte, men han vil snart gjøre det.

Ukjent

Talsmann for det Hongkong-lokaliserte Informasjonssentret for menneskerettigheter og demokrati i Kina, Frank Lu, kjente ikke til det nye partiet.

Li kunne fortelle at man vil forsøke å danne et midlertidig landsstyre på 50 medlemmer, helst fra arbeiderklassen.

- Partiets ansvar er å overvåke kommunistpartiet og representere arbeiderklassen, sa Li i sin e-post.

- Vi ønsker å finne ut om vi, som har erklært at vi aldri vil søke politisk makt og aldri vil delta i politikk, også vil bli anklaget for undergravende virksomhet, skrev han.

Krav

Partiet vil arbeide for at alle bankkonti fryses og at det iverksettes granskning av all korrupsjon.

Det ønsker full stans i omstruktureringen av næringslivet, og en overvåkingsmekanisme som kan påse at ikke statens midler plyndres i forbindelse med omdanning og privatisering.

Partiet vil at regjeringen øyeblikkelig innfører en minimumstrygd for alle i byene.

Li truet med å begå selvmord på radikalt vis, hvis myndighetene ikke behandlet søknaden om godkjenning på en lovlig måte.

Undertrykket

Regjeringen har allerede nektet å godkjenne en søknad om å opprette det første opposisjonspartiet siden revolusjonen i 1949.

Tre fremstående dissidenter ble sist måned dømt til lange fengselstraffer for sin befatning med Kinas Demokratiske parti.

Xu Wenli fikk 13 år, Wang Youcai fikk 11 år, mens Qin Yongmin ble dømt til 12 års fengsel.

En domstol i den sentrale Hunan-provinsen dømte sist søndag arbeideraktivisten Zhang Shanguang til ti år etter at han gikk inn for opprettelsen av uavhengige fagforeninger.