Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt pulver jager vekk skyer

LONDON (Dagbladet): Noe for Bergen? Amerikanske forskere har utviklet et pulver som kan strøs ut over regnskyene og få dem til å forsvinne. Dermed kan det også være slutt på tåka i Holmenkollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det magiske pulveret, som kalles Dyn-O-Gel, er utviklet av forskere i Florida og er i stand til å absorbere 250 ganger sin vekt i fuktighet. Hvert molekyl kan absorbere mange vannmolekyler. Når pulveret strøs ut fra fly, suger det til seg fuktighet og blir så tungt at det faller ned. På vei ned fordamper det meste av vannet før det når bakken. Voilà! Vips er himmelen rein og skyfri igjen.

Skeptisk

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Arild Menzoni, stiller seg skeptisk til vidunderpulveret.

- I prinsippet er dette mulig. Regn kan starte høyt oppe, for så å fordampe på vei ned mot bakken, slik at det ikke faller ned noe nedbør. I dag bruker man tørris som man «bomber» skyene og tåka med fra fly, for å fryse fuktigheten til is, slik at det dannes snøfnugg. Denne metoden brukes blant annet på Gardermoen og har vært forsøkt under Holmenkoll-renn, med noe blandet resultat. Jeg er usikker på om man kan fjerne selve fuktigheten i lufta, men dette er spennende forskning, sier statsmeteorolog Arild Menzoni.

I et intervju med Daily Mail sier lederen av firmaet som lager pulveret, Peter Cordani, at det kan fjerne lokale skyer, men det kan ikke stanse en regnstorm eller monsun. Det egner seg derfor best til bruk i et begrenset område.

Hvis man ser et pulverkorn i mikroskop, likner det et stykke cornflakes. Pulveret flyter fram og tilbake i regnskyene og absorberer fuktighet. Det som kommer ned på havoverflaten oppløses, og det som faller på land vil forsvinne. Det er naturvennlig og skader verken planter eller mennesker, forsikrer Cordani.

Han hevder at pulveret trolig kan redusere effekten av regnstormer ved at det lager hull i dem og han tror det vil bli mulig å stanse utviklingen av et tordenvær ved hjelp av dette pulveret.

Uønsket

Ordfører i Bergen, Ingmar Ljones, vil ikke ha noe magisk pulver fra USA, som kan ødelegge regnværet hans.

Han sier:

- Nei, dette blir altfor kjedelig. Her i Bergen har vi Norges mest spennende vær. Det skifter hele tida. De kunne heller spare pulveret til Gardermoen, så man kunne få landet der om vinteren.

Ljones fortsetter:

- Dessuten regner det ikke alltid i Bergen. Vi har sol rett som det er!

PRØVETUR: Pulveret Dyn-O-Gel kan bli løsningen mot dårlig vær. Her er amerikanske forskere tilbake på landjorda etter en vellykket prøvetur i lufta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling