Krigen i Ukraina

Nytt Putin-utspill: - Skuffet over Jens

Nok en gang tyr Frp- høvding Carl I. Hagen til Facebook med kontroversielle Russland-uttalelser. Frp tar sterkt avstand, men tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kaller Hagens utspill «rystende».

REFSES: Frp-nestor Carl I. Hagen tok tirsdag til Facebook for å kritisere vestlige lederes reaksjon på folkeavstemmingen i Donbas. Han mener Norge heller bør sende valgobservatører. Frp tar sterk avstand fra uttalelsene. Foto: Heiko Junge / NTB
REFSES: Frp-nestor Carl I. Hagen tok tirsdag til Facebook for å kritisere vestlige lederes reaksjon på folkeavstemmingen i Donbas. Han mener Norge heller bør sende valgobservatører. Frp tar sterk avstand fra uttalelsene. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg synes den vestlige avvisningen av folkeavstemming i Donbas er meget uklok».

Slik åpner stortingsrepresentant og tidligere Frp-leder Carl I. Hagen et innlegg på Facebook tirsdag. Innlegget ble seinere slettet.

Kort tid i forveien ble det kjent at separatistene i de russisk-okkuperte områdene i Donetsk og Luhansk i Ukraina vil holde folkeavstemning om å slutte seg til Russland.

Dette har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og vestens ledere var raskt ute med å fordømme det de oppfatter som en ytterligere eskalering av krigen fra russisk side.

Men Hagen går altså åpent mot strømmen.

- Skuffet over Jens

«Vi burde heller sendt observatører for å kontrollere om det blir slik at alle stemmeberettigede får anledning til å stemme og kontroll om opptellingen. Hvis det er slik at det kanskje er flertall for at de ønsker å tilhøre Russland så må det selvsagt tillegges stor vekt!» fortsetter Hagen i innlegget.

SKJERMDUMP: Facebook
SKJERMDUMP: Facebook Vis mer

Han legger også til at folk flest sine ønsker må lyttes til, og fortsetter med å si at han er skuffet over Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i denne saken.

Stoltenberg skrev blant annet på Twitter at verdenssamfunnet må fordømme dette helt tydelige bruddet på internasjonal lovgivning og støtte Ukraina.

«Vi må lete etter løsninger, ikke opptrapping slik vestlige kommentarer nå medfører!» avslutter Hagen.

Også i februar, før Putin startet den fullskala invasjonen av Ukraina, hadde Hagen et utspill som tok til orde for at Norge burde kreve en folkeavstemming i Donetsk og Luhansk.

Til Dagbladet sier Hagen onsdag kveld at han har «ingen kommentar utover at kritikken bygger på en feil forståelse av hele Facebook meldingen som ble slettet da flere åpenbart ikke leste hele meldingen og tilla meg synspunkter og holdninger jeg ikke har».

SKJERMDUMP: Facebook.
SKJERMDUMP: Facebook. Vis mer

Ikke første gang

- Dette har Carl I. Hagen ment siden 2014, og det er like rystende nå som da, sier tidligere utenriksminister og nåværende leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), til Dagbladet.

- Disse russiske skinnprosessene med såkalte «folkeavstemninger» er fullstendig illegitime og klart i strid med folkeretten, og brukes av russerne for å legitimere ulovlig anneksjonen av ukrainsk territorium. Carl I. Hagen stiller seg igjen helt tydelig på feil side av historien, fortsetter hun.

Også Venstre-leder Guri Melby påpeker at dette egentlig ikke er noe nytt fra Carl I. Hagen.

- Flere ganger tidligere har Hagen kommet med lignende uttalelser som egentlig er en støtte til Putin, sier Venstre-leder Guri Melby til Dagbladet.

Melby synes det gjør det ekstra ille at Listhaug for få dager siden sto på stortingets talerstol og uttalte at vi må slutte å skylde på Putins krig i Ukraina for de høye strømprisene.

- Nå bør Frp komme skikkelig på banen for å avklare hva de egentlig mener om Putin og hans krigføring. Det siste vi nå trenger er vestlige politikere som gir etter for Putins aggresjon, avslutter Melby.

- Ingen støtte i Frp

Innlegget er er nå slettet fra Facebook, men Frp-kollega Roy Steffensen er blant dem som har motsagt Hagen under hans innlegg på Facebook.

- Å akseptere brudd på folkeretten er ikke en god løsning, skriver Steffensen der.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Dagbladet at hun tar sterkt avstand fra Hagens Facebook-innlegg.

- Dette har ingen støtte i Frp. Frp fordømmer folkeavstemningen i okkuperte Donbas og støtter varmt oppunder Norges og Natos linje i denne saken, sier Listhaug til Dagbladet.

Frp ønsker ikke å kommentere om det var partiet som instruerte Hagen til å slette innlegget.

- At Russland prøver å ta seg til rette på okkupert område på denne måten, understreker hvor viktig det er at Norge og det internasjonale samfunnet fortsetter å bistå Ukraina med penger, våpen og utstyr, sier Listhaug videre.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer