Nytt ras på Svalbard - ingen boliger i området

Store nedbørsmengder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et jord- og leirras har gått fra Platåberget over veien i Longyeardalen utenfor Longyearbyen på Svalbard.

Raset gikk etter at det kom store nedbørsmengder natt til lørdag, melder NRK.

Det er ingen boliger i området. Veien vil være stengt fram til jordmassene er fjernet.

- Det kommer ikke så mye nedbør lenger, men vi er ikke sikre på at det ikke kommer mer jord og leire fra fjellet, så derfor venter vi med å sende hjullaster inn i området, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Seinere på lørdagen varsler Sysselmannen for skredfare også de nærmeste dagene.

«På generelt grunnlag oppfordrer Sysselmannen sterkt om at folk inntil videre ikke beveger seg i skråninger, fjellrygger, inkludert alle tradisjonelle turruter i området», skrev Sysselmannen på sin hjemmeside lørdag.

Lørdag morgen gikk det et jord- og leirras fra Platåberget over veien i Longyeardalen utenfor Longyearbyen. Det var ingen personer i området da raset gikk, og det er ingen boliger i området.

- Veien vil være stengt til over helga fordi vi ikke vet om det kan komme mer jord og leire fra fjellet. Mandag morgen vil vi på nytt vurdere om veien kan ryddes, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen til NRK.

Hytteområde

Lørdag gikk det også flere ras i Bjørndalen rundt 8 kilometer fra Longyearbyen. Dette er et hytteområde, men ifølge Olsen er det ingen fare for bygningene.

Fredag sendte Meteorologisk institutt ut et obs-varsel for Svalbard fordi det var ventet lokale nedbørsmengder på 30-35 millimeter i løpet av fredag og lørdag. Lørdag formiddag kunne Yr opplyse at det var blitt satt nye rekorder for døgnnedbør i oktober både på Isfjord radio og Svalbard lufthavn. På Isfjord radio falt det 42,3 millimeter nedbør i løpet av et døgn, mens det falt 18,3 millimeter på Svalbard lufthavn

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer