GOLIAT

Nytt regnestykke hevder staten vil TAPE ti milliarder på skandale­plattformen Goliat

Men oljeministeren er ikke like pessimistisk.

SVINDYR: Det har kostet over 20 milliarder mer enn forventet å få Goliat-plattformen i drift. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
SVINDYR: Det har kostet over 20 milliarder mer enn forventet å få Goliat-plattformen i drift. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne uken ble det klart at Oljedirektoratet i 2015 beregnet skandaleplattformen Goliat til et mulig tapsprosjekt for Norge.

Informasjonen ble ikke gitt Stortinget fordi oljeminister Terje Søviknes (Frp) hevder han ikke var klar over rapporten utarbeidet av hans eget fagdirektorat.

WWF, Verdens naturfond, har regnet på det omstridte oljeprosjektet, og i motsetning til oljefelt flest mener WWF at Goliat kommer til å være et tapsprosjekt i monsterklassen:

10 milliarder kroner tror WWF at det norske fellesskapet kommer til å ende opp med og tape på Goliat-prosjektet, den dagen Goliat-feltet er tomt for olje og virksomheten over.

10 milliarder

En forutsetning for regnestykket er at oljeprisen ligger på rundt 50 dollar fatet.

- Dersom snittprisen for feltet blir 50 dollar per fat, som er prisen oljeminister Søviknes har trukket frem ved spørsmål fra SV om statens lønnsomhet i feltet, vil staten trolig tape rett i overkant av 10 milliarder gjennom skattesystemet, sier Henrik Tveter, siviløkonom og rådgiver i WWF til Dagbladet.

WWFs regnestykke er basert på historiske letekostnader for feltet oppgitt av Olje- og energidepartementet, investeringskostnader hentet fra norskpetroleum.no og driftskostnader oppgitt av feltoperatøren Eni, samt nedstengingskostnader oppgitt i feltets plan for utbygging og drift (PUD).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer