Nytt rekordår for smuglerkjøtt

Nordmenn smugler stadig mer kjøtt fra Sverige. År 2000 ligger an til å bli nytt rekordår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lovlige kvoten en nordmann kan ta med seg over grensa er 3 kg, men folk flest ser ut til å gi blaffen. Så langt i år har tollerne beslaglagt 22 tonn kjøtt ved svenskegrensa. Det er 15 prosent mer enn i fjor, skriver Nationen.

Stadig mer smuglerkjøtt

Kjøttsmugling blir stadig mer utbredt. I 1999 tok tollerne 55,4 tonn kjøtt, mot 31,6 tonn i 1998. Men det er ikke først og fremst den vanlige Kari og Ola tollerne er ute etter å ta. Ressursene settes inn på narkotika- sprit- og sigarettsmugling, sier seksjonssjef Hans Knudsen ved Østfold tolldistrikt til Nationen. Da havner kjøttsmuglerne også automatisk i garnet.

Mer enn halvparten av kjøttbeslagene skjer i Østfold, og de fleste smuglerne som blir tatt, er profesjonelle. Det er en overvekt av utlendinger. Tollvesenet mistenker at en del av smuglerkjøttet er tiltenkt restauranter og butikker i hovedstaden. Hovedgruppene av kjøtt som smugles er kylling, svinekjøtt og oksekjøtt.

God butikk

Smuglerne risikerer 50 000 kroner i bot og beslaglagt bil. Likevel er det flere av smuglerne som går igjen. Dette tyder på at kjøttsmugling er god butikk. Dagbladet :på nettet har regnet ut gjennomsnitssprisen på noen kjøttvarer fra utvalgte norske og svenske butikkjeder.

Og funnet ut hvorfor folk smugler fra Sverige til Norge:

PRISSAMMENLIGNING

NORGE

SVERIGE

Svineribbe: 74,90
Skivet bacon: 140,50
Kjøttdeig: 75,40
Kyllingfilet: 183,80
Entrecote: 169,-
Høyrygg: 64,90

Svineribbe: 31,40
Skivet bacon: 45,50
Kjøttdeig: 34,80
Kyllingfilet: 85,50
Entrecote: 149,30
Høyrygg: 53,10

tonje.merete.viken@dagbladet.no

ALLTID BILLIG: De lave prisene på andre sida av svenskegrensa er fristende for nordmenn.