Nytt rentehopp

Renten er nå på 5,25 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank satte onsdag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 5,25 prosent.

Det er sjuende gang i år at sentralbanken hever renten.

Bankenes sjeføkonomer er uenige om rentetoppen er nådd eller om det vil komme ytterligere renteøkninger. Handelsbankens sjeføkonom, Knut Anton Mork, mener neste renteendring blir en reduksjon.

Sentralbanksjefen selv begrunner renteøkningen med de samme argumenter som tidligere. Han legger ikke særlig vekt på at pengemarkedsrentene allerede er unormalt høyere enn styringsrenten. Heller ikke uroen i penge- og kredittmarkedet og fallende boligpriser har fått Svein Gjedrem til å endre synet på sentralbankens planlagte renteøkninger.Ikke fremadskuende
- Beslutningen om renteøkning er ikke fremoverskuende og tar heller ikke hensyn til øyeblikksbildet, sier Mork til NTB.

Han mener sentralbanksjefen legger for stor vekt på det historiske og tar ikke hensyn til at tre måneders pengemarkedsrente allerede ligger på 6,2 prosent.

Mork mener Gjedrem er i ferd med å gjøre samme feil som i 2002.

Han frykter at bankene vil øke boligrentene med 0,4 til 0,5 prosentpoeng etter dagens rentebeslutning.

Hvis Mork får rett i sin spådom, vil de fleste låntakere heretter måtte betale over 7 prosent på sikre boliglån.


NHO: Unødvendig økning
- Norges Bank har ikke i tilstrekkelig grad tatt inn over seg at finanskrisen også har slått inn i norsk økonomi, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO.

- I andre land har sentralbankene møtt uroen ved å redusere styringsrenten. Det betyr at rentedifferansen mellom Norge og andre land øker. Derfor er det ikke overraskende at verdien av den norske kronen steg etter at rentevedtaket ble kjent, sier Steig.

NOK EN GANG: Det er sjuende gang i år at sentralbanksjef Svein Gjerdrem hever renten. Foto: SCANPIX
NOK EN GANG: Det er sjuende gang i år at sentralbanksjef Svein Gjerdrem hever renten. Foto: SCANPIX Vis mer

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) nøyer seg som vanlig med å ta beslutningen om renteøkning til etterretning. Hun konstaterer at beslutningen er i tråd med prognosene fra oktober da rentebanen ble justert noe ned.

Halvorsen mener statsbudsjettet for 2008, som Stortinget nettopp har vedtatt, legger til rette for en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi.


Storbankene enige
De to storbankene, Nordea og DnB NOR er enige om at det ikke er skjedd noen endring i sentralbankens rentestrategi.

Sjeføkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets fastholder bankens prognose som er at rentenivået nå blir liggende fast gjennom første kvartal 2008 for deretter å øke med ytterligere 0,25 prosentpoeng etter lønnsoppgjøret til våren.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier han forventer et nytt hopp på 0,25 prosentpoeng i mai neste år og ytterligere en økning i 2009.

I likhet med sentralbanksjefen legger ikke de to storbankene vekt på den unormalt store forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten som skyldes manglende likviditet etter uroen i finansmarkedene.

(NTB)