MANDAG KL 12: Et lavtrykk som i Storbritannia er døpt «Henry», vil sørge for ruskevær spesielt på Vestlandet i morgen. Bildet er fra Yr.no og viser prognosene for mandag kl 12. Foto: Skjermdump Yr
MANDAG KL 12: Et lavtrykk som i Storbritannia er døpt «Henry», vil sørge for ruskevær spesielt på Vestlandet i morgen. Bildet er fra Yr.no og viser prognosene for mandag kl 12. Foto: Skjermdump YrVis mer

Nytt ruskevær på vei: Venter inntil 70 mm nedbør på ett døgn på Vestlandet

I kjølvannet av «Tor», kommer «Henry».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En storm som britene ifølge har døpt Henry, ventes å treffe nordlige deler av de britiske øyer i 3-tiden i natt.

Lavtrykket vil dessverre merkes også i Norge. I løpet av morgendagen er det ventet store nedbørsmengder på Vestlandet, som får det verste været.

50-70 mm nedbør - Frontene i forbindelse med lavtrykket når inn til landet vårt og gir nedbør og vindøkning i morgen fra i morgen tidlig til tirsdag morgen er det antydet 50-70 mm på Vestlandet, sier meteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk Institutt i Bergen.

Det er store nedbørsmengder tatt i betraktning at det vil falle på relativt kort tid. Det er imidlertid ikke så veldig uvanlig høst- og vinterstid, ifølge meteorologen.

- Ikke på Vestlandet. Hadde det vært på Østlandet hadde det vært noe annet, sier Skare.

Sør-Norge rammes Det er først og fremst sørlige deler av landet og Vestlandet som vil merke frontene fra lavtrykket i Norge. På Sørlandet ventes det også mye nedbør, men i mindre mengder enn på Vestlandet.

- Det er veldig stor forskjell på øst og vest på Sørlandet. På østlige deler av Sørlandet kan man vente seg mellom 5 og 10 mm nedbør, mens lengst mot vest kan det komme 20-40 mm, forklarer meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk Institutt i Oslo. 

Nord-Norge uberørt På Østlandet forventer meteorologene snø og sludd i morgen ettermiddag, mens Nord-Norge vil ikke merke noe til «Henry».

Vinden vil også øke, og det vil blåse godt flere steder i landet selv om det blir småtterier sammenlignet med ekstremværet Tor.
På utsatte steder på Sør-og Vestlandet kan vinden komme opp sterk kuling i morgen. 

Sterkest ligger vinden an til å bli på kysten av Sogn og Fjordane:

- Akkurat mandag kveld kan det komme opp i full storm på Stad, forklarer meteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk Institutt i Bergen.

Fortrenger gammelt lavtrykk Et mindre lavtrykk som ligger sør for trøndelagskysten, gjør at det blåser godt i Trøndelag allerede i dag. Utover morgendagen vil vinden imidlertid avta i Midt-Norge, ifølge Walløe. 

Lavtrykket «Henry» treffer nemlig Norge tirsdag. På sin ferd over norskehavet ventes det imidlertid å bli en god del svakere enn uværet som ventes å slå inn over de britiske øyer i morgen. Det nye lavtrykket fortrenger det andre, forklarer meteorologen.

- Det vil nok gjøre at Sør-Rogaland og sørlandskysten kan få en god del vind første del av tirsdag, noen steder opp til sterk kuling, sier Walløe.