Nytt russisk laservåpen

Russiske vitenskapsmenn har gitt verden et nytt våpen. «Potok» heter det og skal kunne lamme mennesker uten å drepe eller blinde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Star Wars-helten Luke Skywalker hadde et lyssverd, så er dette en pennekniv. Laservåpenet St. Petersburg Institute of Special Materials har utviklet, er bare 15 centimeter langt, veier 300 gram og ligner til forveksling på en liten lommelykt. Det er den russiske avisa The St.Peterburg Times som melder om oppfinnelsen.

Ulikt alle andre laservåpen i verden skal «Potok» kunne lamme mennesker midlertidig uten å drepe eller gi varig blindhet. Arkady Khalyavitsky, som er én av tre oppfinnerne, er såre fornøyd.

- Dette kan kalles et teknologisk gjennombrudd. Det viktigste er at laseren ikke er dødelig. Så vidt vi vet er dette det første våpenet av denne typen i verden, sier han til The St.Peterburg Times.

Våpenet er fortsatt på eksperimentstadiet, men er allerede laget. I teorien skal våpenet kunne lamme på mindre enn ett sekund og kunne brukes på flere hundre meters avstand.

- «Potok» utprøves fortsatt medisinsk før det skal videre til militær testing, sier en annen av oppfinnerne Andrei Yevdokimov til The St.Petersburg Times.

Våpenet er ikke beregnet for masseproduksjon. Det er først og fremst det russiske politiet og militæret som er markedet for «nyvinningen».

Den internasjonale konvensjonen for konvensjonelle våpen, som ble undertegnet i Wien i 1995, forbyr laservåpen som skader øynene permanent eller dreper. Likevel arbeider vitenskapsfolk verden over, blant annet i Kina, USA og Russland, med å utvikle slike våpen.