Nytt saksemord

Både veteraner som Ang Lee og yngre filmmakere har problemer med sensuren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet): Kinas sensurmyndigheter har startet det nye året friskt med å forby en film på grunn av en «forbrytelse» som er nesten et helt år gammel.

Li Yus «Lost in Beijing» deltok i konkurranseprogrammet under fjorårets Berlin-festival, altså i begynnelsen av februar 2007. En av de første januardagene i 2008 kunngjør SARFT – det statlige kontoret for radio, film og TV – at filmen nå er forbudt fordi den ble vist i Berlin. Den har allerede vært satt opp på kino i Kina, så logikken i SARFTs nye saksemord er i beste fall uklar.

PÅ TAMPEN av fjoråret offentliggjorde sensurmyndigheten et forbud mot at kinesiske filmer som inneholder «voldtekt, prostitusjon og eksplisitt sex» kan delta ved internasjonale festivaler. «Lost in Beijing» handler om alle de tre tabuene. Men filmen ble vist i Kina i en nedklippet versjon, 20 minutter kortere og under tittelen «Pingguo». Mer enn 50 kutt ble gjennomført etter krav fra sensuren, men allerede på et tidlig tidspunkt begynte filmmakerne å spørre seg om hva som egentlig var i veien. Sexscenene eller filmens sosialkritiske budskap? En av SARFTs mektige ledere har nemlig uttrykt offentlig at filmen ikke representerer «virkelighetens Beijing». Han kritiserer flere såkalt uavhengige filmer for å vise et bilde av Beijing som er for depressivt og unyansert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer