Nytt sjokkerende plastfunn i havdyrene

Forskere fant mikroplast i samtlige dyr som hadde strandet rundt Storbritannias kyst.

STORE MENGDER PLAST: Plast i havene er en stort problem for miljøet og dyrelivet. En ny forskningsrapport fra Storbritannia viste at samtlige av de undersøkte dyrene hadde fått i seg plast. Foto: Matt Carter/Greenpeace
STORE MENGDER PLAST: Plast i havene er en stort problem for miljøet og dyrelivet. En ny forskningsrapport fra Storbritannia viste at samtlige av de undersøkte dyrene hadde fått i seg plast. Foto: Matt Carter/Greenpeace Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

At plastikk kan ha dødelig utfall for livet i havet har vi sett en rekke dokumentasjoner på de siste åra. Torsdag kom nok en sjokkrapport over konsekvensene forurensningen fra mennesker har på livet i havet, denne gangen fra Storbritannia.

Av de 50 havdyrene som ble undersøkt etter å ha blitt funnet døde langs Storbriannias lange kyst, fant forskerne mikroplast i absolutt alle.

Greenpeace mener forskningsrapporten er trist lesning, og ber om at regjeringen raskest mulig innfører et forbud mot engangsplast.

- Som en av forskerne bak denne rapporten sa, er havet en eneste stor suppe av plastartikler, og det kommer bare til å bli verre. Dermed må vi rett og slett bruke mindre plast, så mindre havner i havet, sier rådgiver i Greenpeace Norge, Esben Marcussen til Dagbladet.

Kan ha skapt infeksjon

Det er det britiske universitetet University of Exeter, som har gjennomført studien av de ti ulike artene av hval, sel og delfin. Studien er publisert i forskningsmagasinet Nature.

Av mikroplasten forskerne fant i dyrene, var 84 prosent fiber. Av disse var nylon det mest utbredte. Fargen, kombinert med materialet, gjør at forskerne mener fiberne kan stamme fra produkter som klær, fiskegarn og tannbørster. 16 prosent av mikroplasten var plastfragmenter forskerne mener stammer fra matemballasje og plastflasker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer