Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt skille i Stortinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gjennom hele etterkrigstida har de fleste partiene på Stortinget betraktet bred enighet om sikkerhetspolitiske problemstillinger som et mål i seg selv, særlig i spørsmål som gjelder NATO eller USA. Høyres og Fremskrittspartiets hardkjør mot de forrige og den nåværende regjeringens håndtering av minesaken, markerer et brudd på denne linjen. Under Stortingets utenriksdebatt i går stilte uenigheten om minesaken langt på vei alle andre saker i skyggen. Den skapte også, som SVs Erik Solheim sa det, et nytt sikkerhetspolitisk skille mellom en høyrefløy og alle de andre partiene.
  • Høyre og Frp legger avgjørende vekt på at en snarlig ratifikasjon av minekonvensjonen kan skade forholdet til USA og at forhåndslagringen av amerikansk utstyr i Norge angivelig står i fare. I minespørsmålet har de funnet en markeringssak som er delikat både for Bondevik-regjeringen og de forrige regjeringene. I tillegg får de demonstrert sin grenseløse USA- og forsvarsvennlighet.
  • Det er riktig at regjeringen har arvet en svært vanskelig og til dels svakt håndtert sak fra sine forgjengere. Det er også riktig at en internasjonal avtale prinsipielt sett ikke blir bindende før den er godkjent av Stortinget. Men Stortinget har allerede sagt sin mening om minene, gjennom det ensidige mineforbudet fra 1995. Dette unntar ikke de såkalte blandede minesystemene som USA har kjempet så hardt for å beholde. USAs unntakskrav holdt på å velte forhandlingene om minekonvensjonen.
  • Kravet om full enighet med USA før en ratifikasjon av mineavtalen vil stille Norge i en uakseptabel situasjon. USA vil kunne trenere og i verste fall blokkere behandlingen av en innenrikspolitisk sak. I Ottawa ble mineavtalen undertegnet av 121 stater, derav 14 av de 16 NATO-landene. Norges anseelse i utlandet ville lidt betydelig skade dersom Jan Petersens og Fridtjof Frank Gundersens behov for å markere seg skulle diktere vår holdning til viktige internasjonale avtaler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!