ADVARER. Israel advarer mot forsøkene mot å sende et nytt skip med humanitær hjelp til Gaza. Foto:AFP PHOTO
ADVARER. Israel advarer mot forsøkene mot å sende et nytt skip med humanitær hjelp til Gaza. Foto:AFP PHOTOVis mer

Nytt skip på vei til Gaza

Israel sier de vil bruke alle midler for å stoppe det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israels FN-ambassadør Gabriela Shalev advarer mot at de vil bruke alle nødvendige midler for å stoppe et libanesisk skip med humanitær hjelp til Gazastripa.

Shalev sendte et brev til FNs generalsekretær Bank Ki-moon der hun advarte mot at nok et forsøk på å bryte blokkaden vil gjøre situasjonen mer spent, skriver den israelske avisa Haaretz.

Hamas - Israel vil reservere sine rettigheter under internasjonal lov om å bruke alle nødvendige midler for å forhindre disse skipene mot å bryte den eksisterende marineblokkaden for Gazastripen, skrev Shalev.

Hun skrev videre at det virker som at skipene er under Hamas' kontroll. Hamas er ansett som en terroristorganisasjon av USA, EU og Israel. Også libanesiske Hizbollah ble beskyldt for å være tilknyttet skipet.

Ifølge Shalev skal de om bord ha ønske om å bli Shahids (martyrer).

Hizbollah Hun ba det internasjonale samfunnet om å bruke sin innflytelse til å stoppe båtene fra å dra fra kai i Libanon.

I går avviste Hizbollah at de vil være med på det libanesiske skipet. Gruppa sier nemlig at de ikke vil gi Israel noen grunn til å angripe Libanon.

- Hizbollah er i mot blokaden av Gaza, men vi vil ikke gi den israelske fienden en unnskyldning til å angripe Libanon, heter det i en uttalelse fra den libanesiske sjiabevegelsen.

Representanter for det israelske forsvarsdepartementet sier at de likevel tror at Hizbollah vil være med på skipet som etter plana skal sette seil for Gaza på søndag.

Skipet skal reise fra den libanesiske havebyen  Tripoli til Kypros og deretter til Gaza. Hjelpesendingen, som skal være lastet med medisinske forsyninger for kreftpasienter, vil være det siste forsøket på å bryte den fire år lange blokaden av den Hamas-styrte Gaza-stripa.

Israel har de siste ukene blitt utsatt for sterk kritikk fra det internasjonale samfunnet etter at israelske spesialsoldater bordet en internasjonal hjelpekonvoi som var på vei til Gaza.