Baneheia-saken

Nytt skjebnemøte: - Vanvittig

Gjenopptakelseskommisjonen skal nok en gang forsøke å avgjøre Viggo Kristiansens skjebne. Hans advokat har liten tro på en konklusjon.

LANG VENTETID: Viggo Kristiansen har ventet i tre år på å få svar på sin siste begjæring om gjenopptakelse. Her fotografert i fengselet i 2010. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
LANG VENTETID: Viggo Kristiansen har ventet i tre år på å få svar på sin siste begjæring om gjenopptakelse. Her fotografert i fengselet i 2010. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre år har gått, men fortsatt har ikke Gjenopptakelseskommisjonen kommet i mål med Viggo Kristiansens sjette begjæring om gjenopptakelse. Onsdag og torsdag skal nok et skjebnemøte om 41-åringens framtid holdes.

Spørsmålet er enkelt, men svaret synes nærmest umulig å gi for kommisjonen: skal Kristiansen få prøvd saken sin for retten på ny?

Selv har han siden dag én hevdet at han er uskyldig i å ha voldtatt og drept Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand sammen med Jan Helge Andersen 19. mai 2000.

Andersens DNA ble funnet på åstedet, men det finnes ingen fellende bevis mot Kristiansen. Han ble funnet skyldig på grunn av det samlede bevisbildet i saken.

Kristiansen og Andersen ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring med 10 års minstetid og 19 års fengsel. Mens Andersen ble sluppet fri i 2016, sitter Kristiansen fremdeles inne for sin forvaringsdom.

NY VURDERING: Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne en ny sakkyndig som skal vurdere DNA-beviset i Baneheia-saken på nytt. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Beinhard kritikk

Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, sier til Dagbladet at forventningene til om det kommer en avgjørelse denne uka, er lunkne.

- Vi har ingen forutsetning for å si noe om det blir en avgjørelse. Basert på erfaring vil det være feil å tro at det skjer. Det er vanvittig å ha en kommisjon som ikke forteller hvor de er, som ikke kommer med svar som er i samsvar med den alminnelige rettsoppfatning og heller ikke kan påklages igjen, sier Sjødin.

Han forteller videre at ventetida har vært svært krevende for Kristiansen selv. Å bare ha ett alternativ - nemlig å vente - har også vært en prøvelse.

- Det er vanskelig for Viggo og hans familie at dette ikke avsluttes til tross for omstendighetene i saken. Vår lovgiver har imidlertid ikke gitt dem andre alternativer enn å vente, sier advokaten.

Spørsmål uten svar

En ny TV-serie om Baneheia-saken har også satt nytt søkelys på saken. Allerede da det ble kjent at TV-serien ville komme, gikk de etterlatte hardt ut mot planene og fryktet feilaktig framstilling.

I januar hadde dokumentar-serien likevel premiere, og har høstet gode kritikker for å stille viktige spørsmål som må besvares.

Blant de sentrale spørsmålene, er det såkalte mobilbeviset. En rapport fra Telenor slo fast at datatrafikk knyttet til Kristiansens telefon ikke var forenlig med Andersens forklaring om hendelsesforløpet på åstedet og det angivelige tidspunktet for ugjerningene.

Tar kritikken til etterretning

Leder for Gjenopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren, sier til Dagbladet at det alltid er vanskelig i forkant av et møte å si hvor langt de kommer med behandlinga.

- Det er avhengig av hva som skjer på møtet, men håpet og målet er å få til en avgjørelse så snart som mulig både for den og de andre sakene som skal opp, sier Hallgren.

RYSTENDE: Dokumentaren «Baneheia - Kampen om sannheten» ser nærmere på bevisene i Baneheia-saken. Video: Discovery+ Vis mer

Til tross for at kommisjonen i utgangspunktet jobber kronologisk med sakene som kommer inn, har Kristiansens begjæring foreløpig blitt liggende i tre år. Samtidig har køen av saker hos kommisjonen vokst. Ventetida har på ingen måte gått ubemerket hen.

- Kritikken om at vi jobber for sakte, må vi ta til etterretning, erkjenner Hallgren, som lover at partene i Baneheia-saken vil få beskjed når en avgjørelse nærmer seg.

Hun presiserer samtidig at selv om utgangspunktet er at de eldste sakene hos kommisjonen skal behandles først, så blir enkelte likevel prioritert.

- Dette kan skyldes at folk for eksempel skal inn og sone, skal ut av landet, eller er syke og gamle, sier lederen, og legger til at det er flere saker på bordet også på denne ukas møte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer