Nytt skritt fra Ritt

Ritt Bjerregaard sier takk for seg som overborgermester i København. Feigt sier partikolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og hun trekker seg fordi hun sier at styringsformen i København er uhåndterlig. Tøv sier både forskere og politikere som mener at den virkelige årsaken til at hun trekker seg er utsikten til velgerflukt og et sviende nederlag ved neste valg. Men Ritt Bjerregaard er ikke uvant med nederlag, eller å gå på trynet. Men etter nederlag har hun dukket opp som troll i eske i dansk politikk igjen.

Helt siden hun kom med i den danske regjeringen som undervisningsminister i 1973 har den radikale politikeren, med en hang til luksus, gått på flere smeller.

I hennes andre periode som undervisningsminister, i 1978, bodde hun i en luksussuite på et av verdens dyreste hoteller, Ritz Hotel i Paris. Bakgrunnen for hotelloppholdet var at hun deltok på en UNESCO konferanse i byen. Da hotellregningen ble lekket til media måtte hun trekke seg fra regjeringen. Men hun kom tilbake som sosialminister året etter.

I 1990 ble det kjent at hun hadde benyttet seg av sine kontakter i sosialdemokratiske organisasjoner til å skaffe seg en stor leilighet i København (som hun nesten aldri brukte). Det førte til at hun ble tvunget til å gå av som parlamentarisk leder for Socialdemokratene. En gang brukte hun sin politiske status til å holde igjen ferja over Storebælt. Det vakte også en smule oppsikt at da hun ble spurt om hva hun ønsket seg til sin 50-års dag, så svarte hun at hun helst ville ha penger i stedet for gaver.

Siden har hun vært både miljøkommissær i EU og landbruks- og fiskeriminister i Danmark.

Da hun ble feid inn som overborgermester i København i 2005 var det med et løfte om å bygge 5000 leiligheter som skulle koste 5000 kroner i måneden å leie. Det skulle sikre middelinnkomst- familier muligheten for å komme inn på det dyre boligmarkedet i København. I 2007 var det bygd til sammen 12 slike leiligheter, og Ritt Bjerregaard hevdet at hun aldri hadde lovet å bygge leilighetene, men jobbe for at de skulle bygges.

Hennes inntreden som borgermester forløp heller ikke uten episoder. Noe av det første hun gjorde var å kjøpe dørmatter og postkort for 430 000 kroner, som ble plassert i rådhushallen, men som seinere ble gitt til barnehager og biblioteker.

Hun likte bl.a. ikke interiøret i overborgmesterens kontor. Ut gikk alle de gamle møblene, og ble erstattet med moderne minimalisme. Prisen for møblene ble 850 00 kroner. Men nå er det slutt for 67 år gamle Røde Ritt. Hennes partikollega Winnie Larsen-Jensen gir henne denne attesten: «Som medlem av bystyret har jeg hatt fire overborgermestere. Ritt er den mest autoritære, absolutistiske, sentralistiske og udemokratiske av alle.»

Til det svarte Ritt at hennes partikollega hadde «store personlige problemer som ikke lot seg kommentere offentlig».