Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt slakteri mistenkt

Gildes anlegg på Tynset er det fjerde anlegget som granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De mistenkte spekepølsene er produsert på et slakteri i Sogndal, og Gilde-anlegget Terina på Tynset kan ha levert saueslakt med E.coli til dette slakteriet.

I går dukket Mattilsynet opp på Tynset for å ta prøver, skriver Nationen. Dette er det fjerde slakteriet som granskes, etter Rudshøgda, Fosen og Sogndal.

Kompliserte spekepølser

- Anlegget i Tynset leverer ferdige slakt til Sogndal, der spekepølsene produseres. Mandag var Mattilsynet innom og tok prøver på Tynset, bekrefter Gildes kommunikasjonsdirektør, Nina Sundqvist.

Spekepølsene er vanskelige å granske fordi de består av mange ingredienser. Det fins 20 varianter av krydderblandingene og 25 varianter av kjøttråvarene. I tillegg til bakteriekulturer og andre tilsetninger.

- Krydderet er ikke mer mistenkt enn de andre ingrediensene. Vi utreder alt og forsøker å spore opp hvor de opprinnelig kommer fra, i tillegg til at vi tar en rekke prøver, sier regiondirektør Karina Kaupang.

Kjøttråvarene er både svinespekk, storfekjøtt og ikke minst sauekjøtt, som altså blir levert fra anlegget på Tynset.

Bare norske råvarer

TRUKKET FRA MARKEDET: Gilde spekepølser. Foto: Scanpix
TRUKKET FRA MARKEDET: Gilde spekepølser. Foto: Scanpix Vis mer

Bakterien kan også ha blitt overført fra spekk fra gris som brukes i pølsene. Dette blir produsert ved flere av Gildes anlegg, blant annet på Rudshøgda.

Behovet for spekk er så stort i Norge at produsentene av spekepølse årlig importerer opptil 1500 tonn fra Sverige, Danmark og Finland. Unntaket er Gilde, som produserer spekk på egne anlegg.

- I alle produkter med Gilde-logo er det bare brukt norske råvarer, understreker Nina Sundqvist.

Kjøttgiganten har bare en liten del av markedet for spekepølse, i motsetning til kjøttdeig, der markedsandelen er på over 50 prosent.

Prøvene fra slakteriet i Sogndal som ble stengt mandag, vil være klare i slutten av uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!