Hemsedal

Nytt smittetilfelle knyttes til fest

Det ble avholdt private fester i kommunen sist helg. Smittesporingsarbeidet var alt annet enn enkelt.

HEMSEDAL: Flere smittetilfeller knyttes til private fester i hyttekommunen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HEMSEDAL: Flere smittetilfeller knyttes til private fester i hyttekommunen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert et nytt smittetilfelle i hyttekommunen Hemsedal. Tilfellet er knyttet til de private festene i kommunen sist helg, skriver Hallingdølen.

27 personer er lørdag satt i karantene, og deres nærkontakter i ventekarantene.

Vanskelig smittesporing

Det var forrige helg at det ble avholdt flere private fester blant folk fra andre kommuner, skriver avisa. Det viste seg at de hadde smitte med seg.

Men arbeidet med å smittespore var alt annet en enkelt.

- Smittesporerne våre ble møtt med ufine holdninger. Noen lar være å svare på telefon. Andre gir direkte misvisende og usanne opplysninger. En relativt ung kvinne, som jobber som smittesporer, fikk en skikkelig skyllebøtte av en godt voksen mann, som burde vite bedre, sa Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp) til Dagbladet torsdag.

Totalt elleve personer er så langt bekreftet smittet etter de private festene.

GRENLAND: Grenland har for tiden høyt smittetrykk, og som en følge av dette har regjeringen i dag innført strenegere tiltak i området. Vis mer

Ikke samarbeidsvillig

En kommune som Hemsedal har mange gjester fra andre kommuner gjennom skisesongen. Etter hver helg tar det ofte noen dager før smitten blir bekreftet.

Først onsdag kveld fikk Hemsedal beskjed om smittetilfellene. Alle de involverte kom fra ulike kommuner på det sentrale Østlandet.

I mange større kommuner har ikke smittesporerne kapasitet til å jobbe seg lenger tilbake enn 48 timer. Dermed måtte smittesporerne i Hemsedal begynne detektivarbeidet selv.

Men den godt voksne gjengen var alt annet enn samarbeidsvillig, ifølge ordføreren.

- Heldigvis er det veldig sjelden at vi opplever noe sånt som dette. Men når vi gjør det, må jeg si ifra. Dette er voksne mennesker, som burde vite bedre. Når smittesporerne blir bevisst hindret på denne måten, tar det også unødvendig lang tid, sa Rørby.

Satt krisestab

Da smitten ble kjent onsdag kveld, satte kommunen krisestab, ledet av ordføreren.

Kommunen manglet oversikt over hvor personene hadde vært og hvor stort dette utbruddet kunne være.

Først etter at Hemsedal fikk bistand fra smittesporere i de smittedes hjemkommuner, forsto flere alvoret og ble mer medgjørlige. Det var først utover torsdagen at Hemsedal fikk oversikt over omfanget av smitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer