Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Nytt smitteutbrudd i spansk by

I kampen om å stoppe smittespredningen i Spania, er det satt inn strenge regler for bruk av munnbind og avstand til andre.

HARDT RAMMET: Spania er hardt rammet av coronaviruset. Det siste døgnet er det påvist nye smittetilfeller i en ny by, og myndighetene vurderer å stramme inn på smittevernreglene. Foto: Paul Barrena / AFP / Scanpix
HARDT RAMMET: Spania er hardt rammet av coronaviruset. Det siste døgnet er det påvist nye smittetilfeller i en ny by, og myndighetene vurderer å stramme inn på smittevernreglene. Foto: Paul Barrena / AFP / Scanpix Vis mer

Det siste døgnet ble det registrert ni nye smittetilfeller av coronaviruset i Burjassot i Valencia, skriver La Vanguardia. Byen ligger nord i Valencia og har rundt 40 000 innbyggere.

Borgermesteren i Burjassot sier til La Vanguardia at byens innbyggerne må opptre forsvarlig og følge sikkerhetstiltak som bruk av maske og avstand til andre.

Påbud

I Spania må alle gå med munnbind i det offentlige rom, der det ikke er mulig å holde avstand til andre. Regelen er innført som et grep for å stoppe smittespredningen av coronaviruset, og de som ikke følger reglene risikerer bot.

Hvor stor bota blir, varierer fra sted til sted, men det kan koste opptil 100 euro - cirka 1000 kroner om man går uten, skriver Expressen.

På bakken

Videre finnes det også regler for hvordan munnbindene skal håndteres etter bruk.

De som kaster et brukt munnbind eller brukte hansker på bakken, risikerer en bot på opptil 3000 euro - altså rundt 30 000 kroner, ifølge El Mundo.

I Toledo i sentrale Spania finner man de høyeste bøtene, men også i Burgos kan det koste opptil 600 euro, og i Cádiz kan det koste opptil 700 euro, skriver Expressen.

LOCKDOWN: Da Spania stengte ned landet ble livet snudd på hodet for befolkninga. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Vurderer å stramme inn

I Catalonia vurderer regjeringen å innføre enda strengere regler, og innføre påbud om å bære dem utendørs uansett, skriver Jydske Vestkysten.

- Vi har merket oss at bruken av munnbind har falt noe. Kanskje er det derfor nødvendig å stramme opp på reglene, sier talskvinne for regjeringen, Meritxell Budo ifølge nyhetsbyrået AFP.

Detaljene rundt dette forslaget skal behandles på et møte lokalregjeringen i Catalonia i morgen, onsdag.

Spania er svært hardt rammet av coronapandemien og har rundt 270 000 bekreftede smittetilfeller og over 28 000 døde.

Isolasjon

Lørdag ble det innført nye krisegrep etter smitteøkning. Katalanske myndigheter satte 200 000 personer i isolasjon etter et utbrudd i Segrià-regionen og byen Lleida, ifølge Catalan News.

- Vi tar et skritt tilbake for å beskytte oss selv og for å kontrollere utbruddet, sa den katalanske presidenten Quim Torra på en pressekonferanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!