Nytt Snowden-dokument avslører: Norsk overvåkning av russisk politikk rapporteres til NSA

E-tjenesten i Norge overvåker russiske politikere og andre sivile mål - og deler etterretning om blant annet russisk energipolitikk med National Security Agency.

TOPPHEMMELIG: Notatet om E-tjenestens samarbeid med amerikanske NSA er skrevet 17. april i år. Der framgår det at de to etterretningstjenestene samarbeider svært tett om overvåkning av både militære og sivile «mål» i Russland. På bildet Kreml, Russlands politiske sentrum.
TOPPHEMMELIG: Notatet om E-tjenestens samarbeid med amerikanske NSA er skrevet 17. april i år. Der framgår det at de to etterretningstjenestene samarbeider svært tett om overvåkning av både militære og sivile «mål» i Russland. På bildet Kreml, Russlands politiske sentrum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Et hemmelig dokument som ble hentet ut fra National Security Agency (NSA) av varsleren Edward Snowden gir et innblikk i omfanget av den norske E-tjenestens samarbeid med NSA om overvåkning rettet mot Russland. NSA er en av de største etterretningsorganisasjonene i USA, og har global rekkevidde.

Dagbladet har fått tilgang til dokumentet og presenterer i dag deler av innholdet. Artikkelen er skrevet i samarbeid med journalist Glenn Greenwald.

Notatet er gradert «Top Secret», og er datert 17. april i år. Det er signert av en leder ved NSAs «Norge-desk» og framstår som en gjennomgang av det norske etterretningssamarbeidet med NSA etter en årlig planleggingskonferanse mellom de to tjenestene 7. mars i år. Overvåkingen av Russland er en viktig del av dette.

Dokumentet oppsummerer hva den norske etterretningstjenesten, på amerikansk kalt Norwegian Intelligence Service (NIS), skaffer NSA, og hva NSA gir tilbake. Amerikanerne ramser også opp det de kaller «suksesshistorier» fra samarbeidet.

E-tjenesten legger ikke skjul på at dokumentet er ekte, men understreker at det bare viser amerikanernes perspektiv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer