Nytt Snowden-dokument avslører: Norsk overvåkning av russisk politikk rapporteres til NSA

E-tjenesten i Norge overvåker russiske politikere og andre sivile mål - og deler etterretning om blant annet russisk energipolitikk med National Security Agency.

TOPPHEMMELIG: Notatet om E-tjenestens samarbeid med amerikanske NSA er skrevet 17. april i år. Der framgår det at de to etterretningstjenestene samarbeider svært tett om overvåkning av både militære og sivile «mål» i Russland. På bildet Kreml, Russlands politiske sentrum.
TOPPHEMMELIG: Notatet om E-tjenestens samarbeid med amerikanske NSA er skrevet 17. april i år. Der framgår det at de to etterretningstjenestene samarbeider svært tett om overvåkning av både militære og sivile «mål» i Russland. På bildet Kreml, Russlands politiske sentrum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Et hemmelig dokument som ble hentet ut fra National Security Agency (NSA) av varsleren Edward Snowden gir et innblikk i omfanget av den norske E-tjenestens samarbeid med NSA om overvåkning rettet mot Russland. NSA er en av de største etterretningsorganisasjonene i USA, og har global rekkevidde.

Dagbladet har fått tilgang til dokumentet og presenterer i dag deler av innholdet. Artikkelen er skrevet i samarbeid med journalist Glenn Greenwald.

Notatet er gradert «Top Secret», og er datert 17. april i år. Det er signert av en leder ved NSAs «Norge-desk» og framstår som en gjennomgang av det norske etterretningssamarbeidet med NSA etter en årlig planleggingskonferanse mellom de to tjenestene 7. mars i år. Overvåkingen av Russland er en viktig del av dette.

Dokumentet oppsummerer hva den norske etterretningstjenesten, på amerikansk kalt Norwegian Intelligence Service (NIS), skaffer NSA, og hva NSA gir tilbake. Amerikanerne ramser også opp det de kaller «suksesshistorier» fra samarbeidet.

E-tjenesten legger ikke skjul på at dokumentet er ekte, men understreker at det bare viser amerikanernes perspektiv.

- Dokumentet Dagbladet har fått tilgang til er et internt NSA-dokument som E-tjenesten ikke tidligere har sett. Dokumentet gir en beskrivelse av hvordan NSA ser på norske etterretningskapasiteter og etterretningsmål, samt samarbeidet mellom E-tjenesten og NSA. Dokumentet bærer preg av å være utformet av en amerikansk saksbehandler, og E-tjenesten vil ikke nødvendigvis stille seg bak alle de formuleringer som er benyttet, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen til Dagbladet.

Overvåker politikere Ett av punktene i dokumentet har overskriften «Hva partneren bidrar med til NSA». Der heter det blant annet:

•  «Access to Russian targets in the Kola Peninsula» - tilgang til russiske mål på Kolahalvøya.

• «Reports on Russian civilian targets of mutual targets, particularly Russian energy policy» - Rapporter om russiske sivile mål av felles interesse, særlig russisk energipolitikk.
 
Under punktet «suksesshistorier» bekrefter NSA at de sammen med norsk E-tjeneste jobber med å utvide og utdype etterretningsutvekslingen med E-tjenesten, «med fokus på rapportdeling og målutvikling når det gjelder russiske politiske, naturressurser og energirelaterte temaer» («Russian political, natural resources and energy issues»).

Nøyaktig hvilken informasjon som er hentet ut og fra hvilke konkrete mål, kan man ikke direkte lese ut fra dokumentet.  Dagbladet får imidlertid bekreftet fra velinformert hold at Norge blant annet overvåker russiske politikere.

Norge og Russland er begge land med store interesser i olje og gass i nord, og begge land har store statlige selskaper. E-tjenesten sier imidlertid til Dagbladet at de ikke driver industrispionasje.
Kontraspionasje Det kommer fram av dokumentet at Norge har god tilgang til informasjon om den russiske etterretningstjenesten fra ulike kilder.

- AMERIKANSK DOKUMENT:Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, opplyser at E-tjenesten ikke hadde sett det aktuelle NSA-dokumentet før Dagbladet begynte å jobbe med saken og at han ikke nødvendigvis stiller seg bak amerikanernes beskrivelse av samarbeidet.
Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- AMERIKANSK DOKUMENT:Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, opplyser at E-tjenesten ikke hadde sett det aktuelle NSA-dokumentet før Dagbladet begynte å jobbe med saken og at han ikke nødvendigvis stiller seg bak amerikanernes beskrivelse av samarbeidet. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Under punktet «Hva NSA bidrar med til partneren» (den norske E-tjenesten, red.anm.) framgår det at Norge får informasjon fra USA om russisk etterretningsaktivitet i Norge. Det gis ingen flere detaljer i dokumentet om dette.

I tillegg bidrar USA med utveksling av rapporter, teknisk data og analytisk ekspertise om militære og sivile russiske mål.
 
Ifølge NSA-dokumentet startet samarbeidet mellom E-tjenesten og NSA i 1952. E-tjenesten har seinere — blant annet i den ugraderte trusselvurderingen «Fokus 2013» - beskrevet  hvorfor etterretning i nord er viktig.

Områdene i nord er av stor geopolitisk, strategisk og økonomisk betydning for både Norge og Russland, ikke minst på grunn av de rike naturressursene.  Russlands økonomi er tungt oljeavhengig.
 
Trapper opp Selv om den kalde krigen er over, trapper russerne opp militært. Russerne driver omfattende våpentrening, blant annet med bombeflytokt langs norskekysten, og på Kola, bare 30 mil fra Vardø, ligger flere strategiske ubåter ved en av Russlands viktigste militærbaser. Forsvarsbudsjettet vokser raskere enn andre deler av budsjettet. 

Derfor holder Norge et våkent øye med både russisk økonomisk politikk og russisk energipolitikk.

Etterretningssjefen har tidligere uttalt at de bruker alle de kapasitetene de besitter inn mot nordområdene. E-tjenesten oppdrag er ikke er avgrenset til rene militære problemstillinger, men skal arbeide innenfor alle saksfelt som prioriteres av myndighetene. Det vil si at departementer og underliggende etater, som Olje- og energidepartementet, kan bestille informasjon fra E-tjenesten.
 
Olje og gass Både Russland og Norge har store interesser i olje og gass i nordområdene, og begge landene eksporterer energi til Europa i stort monn.
Hva russiske energipolitikere holder på med, vil derfor være av interesse for norske myndigheter av flere grunner.

Da Jonas Gahr Støre (Ap) møtte EUs energikommisær Günther Oettinger i Brussel i mars i fjor, sa den daværende utenriksministeren at Norge søker «dypere forståelse av Russlands politikk», ifølge et referat Dagbladet har fått innsyn i. 

- I nordområdene vurderer vi nå utviklingen i lys av nye funn og økt aktivitet. I øyeblikket transporteres gassen ut av regionen i form av LNG (flytende naturgass) på skip. Hvordan dette vil bli i framtiden er mer usikkert. Nye gassfunn vil kunne endre bildet, og også utviklingen på russisk side vil være av betydning, sa Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer