Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjenopptakelseskommisjonen vil ta en avgjørelse om Orderud-saken i 2020

Nytt sokketips i Orderud-saken: - Interessant, mener lederen for gjenopptakelseskommisjonen

Siv Hallgren sikter mot en avgjørelse om gjenopptakelse av trippeldrapssaken i 2020.

VIL GJENOPPTA SAKEN: Tore Sandberg har sendt inn en begjæring om gjenopptakelse av drapssakene mot Per og Veronica Orderud. Her er de tre på låven på Orderud gård på Sørumsand. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VIL GJENOPPTA SAKEN: Tore Sandberg har sendt inn en begjæring om gjenopptakelse av drapssakene mot Per og Veronica Orderud. Her er de tre på låven på Orderud gård på Sørumsand. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag morgen hadde lederen for gjenopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren, bare lest overskriften i Dagbladet om det nye sokketipset i Orderud-saken.

- Det er et bevis som har vært sentralt i saken, så det er interessante opplysninger, sier Hallgren etter å ha fått referert artikkelen.

- RESSURSKREVENDE: - Det er arbeids- og ressurskrevende, sier Gjenopptakelseskommisjonens leder Siv Hallgren om kommisjonens arbeid med begjæringen om gjenopptakelse av Per og Veronica Orderuds saker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- RESSURSKREVENDE: - Det er arbeids- og ressurskrevende, sier Gjenopptakelseskommisjonens leder Siv Hallgren om kommisjonens arbeid med begjæringen om gjenopptakelse av Per og Veronica Orderuds saker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kommisjonen er i gang med å vurdere begjæringen om gjenopptakelse av drapsdømte Per og Veronica Orderuds saker, som privatetterforsker Tore Sandberg leverte inn i sommer.

- Umulig å svare

Det nye nå er at en romeriksmann (76) sier at det var han som i sin tid eide sokken som politiet fant ved kårboligen der trippeldrapet på Orderud Gård skjedde i 1999.

Sokken ble knyttet til drapene, og ble Norges mest omtalte raggsokk.

Ifølge 76-åringen ga han sokken videre til sin narkomane bror, som så skal ha gitt den videre til Kristin Kirkemo.

Dagbladet spurte i morges Siv Hallgren hvilken betydning det har, hvis det kan verifiseres at sokken tilhørte en mann som ga den videre til Kristin Kirkemo.

- Det er det nesten helt umulig å svare på, svarte Hallgren.

I 2002 dømte lagmannsretten Kirkemo (45) til 16 års fengsel for medvirkning til drapene. Hennes advokat Tor Kjærvik avslo i går å kommentere det nye sokketipset.

- Kjempeinteressant, sa derimot Per Orderud (64), som i likhet med sin daværende kone Veronica ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning.

Ferdig i 2020

Ifølge Per Orderud er sokketipset bare «ett av mange spennende funn» Tore Sandberg har gjort og som han og ekskona håper vil føre til en gjenopptakelse.

Tipset fra 76-åringen er ettersendt begjæringen til gjenopptakelseskommisjonen.

Siv Hallgren forteller at fire medarbeidere i kommisjonen er i gang med å vurdere begjæringen fra Sandberg, av de to politietterforskerne og sju juristene i kommisjonen.

- Det utredes i sekretariatet hos oss. Etter hvert legges resultatet og utredningen fram for kommisjonen, og håpet er at vi skal få det ferdig i løpet av 2020.

- Så i løpet av 2020 skal dere ta en beslutning?

- Ja, men det presiserer jeg at det håper jeg, sier Siv Hallgren.

Et problem med tipset er at 76-åringens bror - som skal ha gitt sokken til Kirkemo og som altså kunne ha verifisert historien - i 2010 døde av en overdose.

- Jeg betrakter det som verdiløst, sa Per Orderuds fetter Harald Orderud derfor til Dagbladet i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!