Nytt spionfly

Boeing har sluppet bilder og video av sitt nye og fram til nå topphemmelige spionfly «Bird of Prey».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele den flyinteresserte verden ble overrasket over den lavprofilerte avsløringen, som skjedde i St Louis i Missouri i helga. Boeing har imidlertid holdt på hemmeligheten om det nye spionflyet i mange år.

- Her har vi et eksempel på et klassisk «black programme», et fly som har blitt bygget og testet i flere år - uten at noen utenfor programmet har visst noe om det, sier flyekspert i Janes Defence Weekly, Nick Cook, til New Scientist.

Det mest karakteristiske ved flyets synlige design er de flaggermusaktige vingene. New Scientist synes flyet ser ut som om det er tatt rett ut av en science fiction-film, men regner med at det er spekket med avansert teknologi og hemmeligheter som Boeing ikke kommer til å avsløre.

Ifølge kilder New Scientist har snakket med kan flyet ha et avansert kamuflasjesystem som lar det skifte farge etter omgivelsene, noe som kan gjøre det mulig å fly i fiendtlig territorium på høylys dag. Flyet, som er bygget på Boeings veletablerte stealth-teknologi, inneholder selvfølgelig også alt av antiradar-utstyr og annen høyteknologi som tidligere amerikanske spionfly har hatt, og trolig enda litt til.

- Det vil representere en revolusjon i luftkrigssammenheng, sier militær- og flyekspert Cook.

Flyet har kostet 67 millioner dollar og er utviklet av Boeings forsknings- og utviklingsavdeling, Phantom Works. Det var på vingene for første gang allerede i 1996, men ingen utenforstående har tidligere sett det.

Flyet er en en-seter med en motor. Det kan fly i en høyde av 6100 meter (20.000 fot) og har en toppfart på moderate 480 kilometer i timen. Men du trenger da heller ikke så mye fart hvis fienden ikke ser deg.

Hvorvidt noen fly akkurat av denne modellen faktisk vil bli brukt som spionfly sier Boeing ingenting om. Bird of Prey har først og fremst vært et prosjekt for forskning og utvikling av ny spionfly-teknologi (Stealth). Men det skal være noen ubemannende spionfly under utvikling - som bruker mye av designet og teknologien fra dette flyet.

Se video

Du kan lese mer om spionflyet og se video og flere bilder på Boeings hjemmesider

Du kan også lese mer hos New Scientist

Foto/grafikk: Boeing
Foto/grafikk: Boeing