NYTT STORT FUNN:  I april i fjor gjorde Statoil et stort oljefunn i Barentshavet. Nå har de gjort et nytt funn i samme området. Statoils letesjef for Barentshavet, Knut Harald Nygård, har grunn til å være fornøyd. 
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
NYTT STORT FUNN: I april i fjor gjorde Statoil et stort oljefunn i Barentshavet. Nå har de gjort et nytt funn i samme området. Statoils letesjef for Barentshavet, Knut Harald Nygård, har grunn til å være fornøyd. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIXVis mer

Nytt stort oljefunn i Barentshavet

Oljefunnet er anslått til å være på mellom 200 og 300 millioner fat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoil har gjort et betydelig oljefunn i Barentshavet. Oljefunnet er anslått til å være på mellom 200 og 300 millioner fat.

Funnet er gjort i Havis-prospektet i samme utvinningstillatelse som Skrugard i Barentshavet. Dette er det andre betydelige funnet i nord på ni måneder.

I fjor lå gjennomsnittlig oljepris på 111 dollar fatet. Regnet ut fra dette er funnet verdt mellom 113 — 200 milliarder kroner.

- I løpet av helgen har vi fått den informasjoen vi trengte for å konstantere hvilken størrelse det var. Det er et betydelig funn, et viktig funn for Statoil, for Norge generelt og for Nord Norge spesielt, sier pressetalsmann i Statoil Ola Anders Skauby til Dagbladet.

Andre funn Foreløpige oppdaterte volumanslag totalt for Skrugard- og Havis-funnene i PL532 ligger i størrelsesorden 400-600 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

- Havis er vårt andre betydelige oljefunn i Barentshavet på ni måneder. Med omtrent samme volumer og reservoaregenskaper utgjør funnet Skrugards tvilling. Skrugard og Havis åpner en ny petroleumsprovins i nord, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil i en pressemelding.

Havis-brønnen ligger 367 meter under havet, ca. 200 kilometer fra kysten av Finnmark og tilsvarende avstand fra Bjørnøya. Feltet ble påbegynt i begynnelsen av desember i fjor. Brønnen bores av riggen «Aker Barents», og boringen er beregnet å vare ut januar. Etter at riggen er ferdig med Havis, drar den videre til Skrugard-feltet og begynner arbeidet der.

Optimismen har vært høy siden Statoil fant Skrugard-feltet i april i fjor, cirka 7 kilometer unna. Selskapet har vært aktive i Barentshavet i ca. 30 år.

- Skrugård-funnet alene gir grunnlag for en selvstendig utbygging. Med Havis-volumene blir utbyggingsprosjektet enda mer robust. Vi er i ferd med å realisere Barentshavet som ett kjerneområde på norsk sokkel, sier Erik Strand Tellefsen, direktør for Skrugard-utbyggingen i Statoil.

Viktig for industri Statoil er operatør for utvinningstillatelsen PL532 med en eierandel på 50 prosent. Partnere er Eni Norge AS med 30 prosent og Petoro AS med 20 prosent, skriver NTB.

- Skrugard- og Havis-funnene vil være viktig for industriutviklingen og bidra til ytterligere aktivitet i leverandørnæringen. Det vil gi nye arbeidsplasser og ringvirkninger i regionen, lover Helge Lund.

Det er funnet noe gass også, men ifølge Statoil er det per nå bare oljefunnet som er stort nok til å utvinnes.

Når kan feltet være i drift?

- Det er for tidlig å si. Funnet vil sees i sammenheng med Skrugard-funnet i fjor.  Vi snakker kanskje om rundt 2020, men det er for tidlig å si, sier Skauby.


NYTT FUNN:  I en melding til Oslo Børs i dag, rapporterer Statoil at de har gjort et nytt stort funn utenfor Hammerfest. Kart: Statoil
NYTT FUNN: I en melding til Oslo Børs i dag, rapporterer Statoil at de har gjort et nytt stort funn utenfor Hammerfest. Kart: Statoil Vis mer