Nytt stortingsorgan skal bøte på «pinlig» FN-degradering

- Et land som har såpass velutviklet selvbilde på menneskrettighetsområdet som Norge, bør også ha orden i eget hus, sier stortingspresidenten.

SAMMEN OM NY VAKTBIKKJE: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) og utenriksminister Børge Brende (H) annonserer at regjeringen og Stortinget går sammen om å opprette en ny vaktbikkje som skal påse at staten ikke begår menneskrettighetsbrudd. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAMMEN OM NY VAKTBIKKJE: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) og utenriksminister Børge Brende (H) annonserer at regjeringen og Stortinget går sammen om å opprette en ny vaktbikkje som skal påse at staten ikke begår menneskrettighetsbrudd. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nye institusjoner under Stortinget er ikke hverdagskost. Sivilombudsmannen, Riksrevisjonen, Ombudsmannen for Forsvaret og EOS-utvalget er de eneste i dag. 

Men nå bekrefter altså stortingspresident Olemic Thommessen (H) og utenriksminister Børge Brende (H) overfor Dagbladet at Norges nye nasjonale institusjon for menneskerettigheter skal ligge under Stortinget.

- Stortinget må ta et uttrykt ansvar for demokratiutvikling og menneskerettigheter. Jeg ser det som en naturlig forlengelse av Stortingets institusjonelle og konstitusjonelle rolle. Og menneskerettighetene hører jo naturlig til under Stortingets ombudsfunksjoner. Som Sivilombudsmannen ivaretar borgernes behov i forhold til forvaltningen, skal dette senteret ha som jobb å påse at den lille borgers menneskrettigheter er ivaretatt, sier Thommesen til Dagbladet.  

- Regjeringen ønsker å ha en institusjon som kikker oss i kortene, gir oss råd og kritiserer oss. Ikke minst ønsker vi en synlig og utadrettet institusjon som bidra til en opplyst offentlig debatt om hvordan vi best kan beskytte menneskerettighetene, sier Brende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer