Nytt strømkaos i Oslo

Kjøpesenter evakuert og flere t-banetog stanset etter at lynet slo ned i en trafo på Bryn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lynet slo ned i en trafo-kiosk på Bryn, og gjorde hele området med boliger, butikker og offentlig kommunikasjon strømløst. Politi, brannvesen og ambulanse rykket ut da de fikk melding om lynnedslaget i 15-tida.

Klokka 16.00 melder Hafslund Nett av feilen er utbedret. T-banen kom i drift igjen 15.55.

- Vi har funnet feilen og koblet inn igjen strømmen ca 15.30, sier operativ leder i Hafslund Nett, Olav Homme, til Dagbladet.no.

Senteret evakuert

Husstandene og et av Oslos største kjøpesentre, Brynsenteret, ble mørklagt som følge av strømbruddet. Alle kjøpesenterets kunder ble evakuert.


- Hele senteret er ute av drift. Alt er mørklagt, opplyste senterets informasjonstjeneste overfor Dagbladet.no like etter klokka 15.

Full stans

Også t-banen ble hardt rammet. Linje 2, 3 og 5 østover fra Tøyen stanset midt i sporet, midt i rush-tida.

- Det er full stopp på alle østgående linjer fra Tøyen. T-banevognene står midt på sporet. Vi vet ikke om alle stoppet ute i friluft, sa informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo sporveier til Dagbladet.no

Ingen tog ble evakuert, og informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo sporveier, melder klokka 16 om at alle passasjerer har det bra. Likevel vil det ta to til tre timer før t-banetogene er i rute igjen.

Sporveiene ble klar over problemene i 14.50-tida. Rydmark hadde i begynnelsen ikke full oversikt over situasjonen, grunnet problemer med å komme gjennom på telefon til trafikkleder.

Også NSBs togtrafikk forbi Bryn og forbi Ljan og Loenga ble rammet av strømbruddet, bekrefter NSB og Jernbaneverket.

- På Bryn ble togtrafikken forsinket i 20 minutter, før feilen ble rettet. Der fungerer nå alt som det skal. Forbi Ljan og Loenga er det kun enkeltsporet drift til feilen blir rettet, sa vakthavende informasjonssjef i Jernbaneverket, Stig Herjøaunet, til Dagbladet.no.

De reisende med t-banen ble oppfordret om å bruke buss videre.

Netcom-trøbbel

Lynet skapte også problemer for en lang rekke Netcom-kunder i Oslo og Akershus i ettermiddag.

- Det har vært noe ustabilt mobilnett i Oslo og Akershus som følge av lynnedslag, men dette er nå rettet, opplyste informasjonssjef i Netcom, Guri Wormdahl, til Dagbladet.no.

I tillegg har Netcomkunder i Østfold hatt problemer med å motta telefonsamtaler fra fasttelefon-nettet, men dette er nå i ferd med å bli rettet, ifølge Wormdahl.

Brann- og redningsetaten i Oslo opplyser til Dagbladet.no at det ikke oppsto brann i forbindelse med lynnedslaget.

Ingen personer skal ha blitt skadd i strømkaoset, som varte i en knapp time.

Bjørn Rydmark vet ikke hvor mange av Sporveienes kunder som ble rammet av t-banestansen, da Oslo sporveier ikke har noe tellesystem.

- Men det dreier seg om flere tusen, siden det skjedde midt i rush-tida, sier han.

STRØMKAOS: Flere t-baner står og mange tusen er uten strøm. Dette bildet er tatt under <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/08/01/438955.html">strømproblemene for en uke siden</a>.