Nytt styre i Enova

Styreleder i Enova Jørn Rattsø blir erstattet.

OMSTRIDT: Etter at Eli Arnstad trakk seg som administrerende direktør i Enova på bakgrunn av mobbepåstander i 2007, har de interne stridighetene mellom styret og ansatte fortsatt med full styrke. Nå blir Rattø erstattet av Cermaqs administrernede direktør Geir Isaksen. Her avbildet mens Åslaug Haga fortsatt var olje- og energiminister. Foto: Jaques Hvistendahl.
OMSTRIDT: Etter at Eli Arnstad trakk seg som administrerende direktør i Enova på bakgrunn av mobbepåstander i 2007, har de interne stridighetene mellom styret og ansatte fortsatt med full styrke. Nå blir Rattø erstattet av Cermaqs administrernede direktør Geir Isaksen. Her avbildet mens Åslaug Haga fortsatt var olje- og energiminister. Foto: Jaques Hvistendahl.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg har i dag oppnevnt nytt styre i Enova. Styret har en god sammensetning. Regjeringen har store ambisjoner innen fornybar energi, og Enova er vårt viktigste virkemiddel for å nå målenene, sier olje- og energminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Dermed er det klart at den omstridte styrelederen Jørn Rattsø ikke lenger skal lede styret i foretaket Enova, som nylig fikk over en milliard kroner av regjeringen krisepakke.

Mobbepåstander
26. november 2007 gikk Eli Arnstad av som toppsjef etter anklager om mobbing. Tidligere økonomidirektør, Anne Merethe Kristiansen, sto april i fjor fram med sin historie og fortalte at hun følte seg mobbet og trakassert. Også Siv Anniken Røv, tidligere informasjonsdirektør, og Magnar Førde, tidligere energidirektør, kom med lignende forklaring for hvorfor de sluttet.

Men til tross for at Arnstad gikk av har bråket fortsatt i Enova. Særlig har frontene vært harde mellom styreleder Jørn Rattsø og de tillitsvalgte. Siden Arnstads avgang har de vært helt uenige om omfanget av mobbing i Enova og om mulig brudd på arbeidsmiljøloven i det statlige foretaket.

Inngikk avtale
I vår ble styret og de tillitsvalgte om en avtale som over lang tid hadde vært forsøkt framforhandlet mellom partene. I Enova-avtalen hevder styret «at det ikke er påvist at tidligere administrerende direktør har gjort seg skyldig i mobbing eller trakassering av ansatte i Enova SF». De ansattes representanter er ikke enig i det, og hevder iavtalen at det har vært «alvorlige arbeidsmiljøproblemer over
tid som ikke har vært håndtert av ledelsen».

Men selv etter avtalen, stilnet ikke konflikten i Enova. Dagbladet kunne etter at avtalen ble signert, skrive at det fantes flere tilfeller av mobbing som inntil da ikke hadde vært kjent.

- Bør gå
17. februar i år skrev Dagbladet at Enovas styreleder ikke hadde fortalt daværende olje- og energiminister Åslaug Haga hele sannheten om mulig mobbing og brudd på arbeidsmiljøloven i Enova. På hemmelige kunne Dagbladet dokumentere at han sa noe annet. Det avviste Rattsø senere.

Etter disse avsløringen gikk både Per-Kristian Foss og Carl I. Hagen ut og mente at Terje Riis-Johansen burde vurdere Jørn Rattsøs stilling. Nå er han erstattet.

Dagbladet understreker at Riis-Johansen ennå ikke har kommet med en forklaring på byttet. Men ifølge Olje- og energidepartementet skal det ha skjedd etter Rattsøs eget ønske.

Sjef i Cermaq
I stedet blir det Geir Isaksen, adminstrerende direktør i Cermaq ASA som tar over etter Rattsø. Isaksen er også dr. Sceinti landbruksøkonomi og har tidligere vært direktør i Statkorn.

I tillegg til Isaksen er også Jarle Roth, Beate Stan Aas og Marit Sandbakk nye styremedlemmer. Roth er direktør for Umoe industri og visepresident i Umoe. I tillegg til diverse styrelederverv i Umoe-gruppen, er han også medlem i Fafos råd. Stang Aas er direktør ved Hålogaland teater AS og har tidligere vært regiondirektør ved Senter for statlig økonomistyring i Trømsø. Marit Sandbakk er ny ansattes representant.

Eimund Nygaard og Cathrine Hambro fortsetter som styremedlemmer.

Dagbladet kommer med mer