Strømkrisa

Nytt Sylvi-angrep: - Uforståelig

Ordkrigen mellom Frp og LO fortsetter. Sylvi Listhaug avviser anklagene fra Peggy Hessen Følsvik om politisk spill, og sier LO-sjefen bare er opptatt av å beskytte vennene sine.

FORSTÅR IKKE: Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke nådig med LO-lederen etter oppgjøret rundt regjeringens strømkrisepakke. Listhaug mener Peggy Hessen Følsvik løper regjeringens ærend. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSTÅR IKKE: Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke nådig med LO-lederen etter oppgjøret rundt regjeringens strømkrisepakke. Listhaug mener Peggy Hessen Følsvik løper regjeringens ærend. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Fredag la næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) den lenge etterlengtede strømstøtten for norske bedrifter.

Den er arbeidet fram av regjeringen i samråd med partene i arbeidslivet: NHO, LO og Virke. Pakken inneholder lån med statlig garanti, en direkte pengestøtte til bedriftene som bruker mest strøm, og støtte til energieffektivisering.

- Ufattelig svakt

Frp-leder Sylvi Listhaug var raskt ute og slaktet regjeringens plan.

- Dette er ufattelig svakt. Regjeringens vente og se-holdning har blitt erstattet av en rødgrønn oppskrift på konkurser, utflagging og tapt verdiskapning, raste Listhaug.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som selv satt i samtalene om støtteordningen, var svært krass i sin kritikk av Listhaugs uttalelser. Hun anklaget Frp-lederen for å spille et politisk spill.

- Jeg synes nok Sylvi Listhaug med all respekt kanskje kan bruke en litt annen tone. Vi står i en kritisk situasjon for landet vårt og for Europa så jeg tenker minst mulig politisk spill rundt dette hadde vært fint.

- Jeg synes det er langt over streken, sa Følsvik til Dagbladet.

Nå svarer Frp-lederen på refsen fra LO-sjefen. Hun står på den harde dommen over krisepakka.

- Vi frykter regjeringens mangelfulle strømordning for bedriftene kan føre til en konkursbølge fordi den gir tilbake smuler og bare omfatter tre prosent av bedriftene. At LO er fornøyd med dette og aksepterer den enorme konkurransevridningen som er mellom bedrifter og folk i nord og sør er uforståelig for oss, sier Listhaug til Dagbladet.

- Beskytter vennene sine

Listhaug avviser blant at det er snakk om noe politisk spill fra hennes side.

- For oss er ikke dette et politisk spill, men en reell bekymring for norske bedrifter og arbeidsplasser etter å ha møtt, mottatt henvendelser og snakket med mange av dem. At ikke LO og NHO har tatt realitetene inn over seg er ikke til å forstå, sier Listhaug.

Frp-lederen mener Følsvik er mer opptatt av å beskytte Ap enn å stå opp for medlemmene sine.

- Jeg syns det er synd at det etterlatte inntrykket for mange er at LO-ledelsen er mer opptatt av å beskytte sine venner i regjeringen, enn å jobbe for sine medlemmers interesser og å sikre deres arbeidsplasser, sier Listhaug.

- Jeg trodde LO skulle stå opp for arbeiderne. Ikke på mange tiår har folk tapt kjøpekraft slik som det siste året med Ap og Sp styre og LO som stilltiende tilskuer, legger hun til.

Retorikk og innhold

LO-sekretær Are Tomasgard svarer på vegne av LO-sjefen.

- Det er mye retorikk og lite innhold i Sylvi Listhaugs utspill - og det faller på sin egen urimelighet. LO har vært opptatt av en ordning som sikrer de mest utsatte bedriftene - og arbeidsplassene. Det har vi jobbet tett med regjeringen og NHO om, sier Tomasgard til Dagbladet.

Følsvik sa etter framleggelsen av pakken fredag at LO hadde ønsket seg en strammere pakke, uten direkte pengestøtte. Tomasgard understreker at de er opptatt av at man skal være forsiktige med bruken av fellesskapets midler.

- Det vi så etter koronakrisen var at mange av bedriftene som mottok støtte tok ut mer utbytte enn året før. Jeg vil minne om at det var i FrP sin tid i Olje- og energidepartementet som vedtok å bygge de to siste overføringskabler til utlandet. Nå virker hun mest opptatt av å score rimelige populistiske poeng i en krevende tid, sier Tomasgard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer