Corona hos barn

Nytt syn på barnesmitte

Norske helsemyndigheter mener nå at barn med symptomer på Covid-19 smitter like mye som voksne.

BARNESMITTE: Norske helsemyndigheter har fått nytt syn på barnesmitte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BARNESMITTE: Norske helsemyndigheter har fått nytt syn på barnesmitte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

En oppdatert rapport fra det europeiske smittevernbyrået (ECDC) har gitt norske helsemyndigheter nytt syn på barnesmitte. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad utelukker ikke at enkelte skoler kan måtte stenges.

- At barn kan bidra ganske betydelig til smittespredning i Covid-19-pandemien, akkurat som voksne, underbygges av denne oppdaterte rapporten, sier Nakstad til Dagbladet og tilføyer:

- Rapporten viser til at barn med Covid-19-symptomer sprer virus i samme mengder som voksne og kan smitte andre på samme måte som voksne.

CORONA: Statsminister Erna Solberg (H) er i Arendal, og mye handler selvsagt om coronakrisa. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Skeptisk

Norske helsemyndigheter var skeptiske til barns rolle som smittebærere da barnehager og skoler ble gjenåpnet i slutten av april.

«Vi har funnet få dokumenterte eksempler på sannsynlig smitte fra barn, men det er svært begrenset dokumentasjon på dette og for tidlig å si om barna kan spille en vesentlig rolle i smittespredningen, eller ei», skrev Folkehelseinstituttet i en tidligere risikovurdering.

I ECDC-rapporten framheves det at smitteutbrudd på skoler faktisk forekommer selv om det har blitt registrert relativt få av dem. Samtidig advares det mot at slike utbrudd kan være veldig vanskelig å avdekke.

- Barn har oftere mildere symptomer på Covid-19 enn voksne. Det kan bidra til at de i mindre grad smitter andre, men det kan også gjøre det vanskeligere å oppdage smitte hos barn, forklarer Nakstad.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Skoleåpning

Mandag åpner skolene igjen etter sommerferien. Tidligere har vi sett en rekke eksempler på at smitte har forekommet blant skoleansatte og skolebarn i Norge.

- Selv om det ser ut til å være sjelden at barn smitter hverandre i skolesammenheng, kan det ikke utelukkes at enkelte lokale barneskoler eller barnehager vil måtte stenge midlertidig under lokale smitteutbrudd.

Nakstad trekker fram utbruddet på Sagdalen skole i Lillestrøm kommune før sommeren hvor minst 22 personer ble påvist smitte.

- Det er i slike situasjoner viktig å rette innsatsen mot de personene og den skolen som har ansatte eller elever med smitte, og ikke stenge alle andre skoler og barnehager i kommunen som ikke har smitteutbrudd.

Indre Østfold

Indre Østfold kommune holder barnehager og SFO steng for å hindre spredning av Covid-19. Nakstad har tiltro til at kommunene tar slike avgjørelser på en samvittighetsfull måte.

- Ingen kommuneleger vil ta lett på å stenge skoler eller barnehager hvis det ikke er nødvendig.

Flere funn

Den assisterende helsedirektøren trekker fram flere funn som framheves i ECDC-rapporten:

Bare fem prosent av alle påviste tilfeller i Europa så langt er barn. Men i studier hvor man tester andelen av en befolkning som har antistoffer mot coronaviruset er barn derimot marginalt underrepresentert.

Dette kan muligens forklares med at langt færre barn testes for Covid-19 på grunn av at barn langt oftere har mildere symptomer eller er asymptomatiske.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

97 000 smittet

Nakstad viser også til de siste funnene fra den amerikanske barnelegeforeningen (AAP). Av alle påviste tilfeller i USA, er hele ni prosent barn. I siste halvdel av måneden ble hele 97 000 påvist coronavirus.

- Vi har derfor i dag et bedre kunnskapsgrunnlag om barns rolle som smittespredere enn vi hadde i mars måned, sier Nakstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer