Nytt tak kollapset i morges

Nå advarer ekspertene om at flere hus kan bli dødsfeller.

KLAPPET SAMMEN I MORGES:  Taket på Nordtvedt gartneri og hagesenter på Kalbakken i Oslo klarte ikke vekta av den tunge snøen og klappet sammen i morges.
KLAPPET SAMMEN I MORGES: Taket på Nordtvedt gartneri og hagesenter på Kalbakken i Oslo klarte ikke vekta av den tunge snøen og klappet sammen i morges.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet):I morges klappet taket på Nordtvedt gartneri og hagesenter på Kalbakken i Oslo sammen.

- Taket var fem meter bredt og 20 meter langt, forteller vaktkommandør Erik Grydland ved Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.no.

Til alt hell var det ingen mennesker inne i gartneriet, men redningsetaten frykter at de må rykke ut flere ganger i tiden framover.

- Slik som været er nå; først har det kommet mye snø, og så mildvær, så er det fare for det, bekrefter Grydland. 

Jobbet
Hilde Henriksen Fuglenes satt og jobbet da taket på Rimi i Larvik kollapset i går.

 Ingen av de fem ansatte eller de fire kundene i butikken ved Hovlandsbanen i Larvik kom alvorlig til skade.

— Jeg satt og fakturerte, og hørte rumlingen. Da jeg kikket opp bølget taket opp og ned før det brettet seg som et trekkspill og falt ned, sier Fuglenes.

Raset i Larvik og i et ras på en skole i Oslo i går blir kanskje ikke de eneste i vinter. Med mildvær og enda mer snø kan flere tak falle sammen.

— Det er vanskelig med det blotte øye å se hvor tung snøen er. Når Meteorologisk institutt nå har målt snøtyngden til 125 kilo per kvadratmeter, må vi advare. Eldre hus bygd før 1980 tåler bare 150 kilo snø.

Hvis ikke folk som bor i slike bygninger måker snøen vekk fra taket, kan det være fare på ferde, sier administrerende direktør i RIF (Rådgivende Ingeniørers Forening), Liv Kari Hansteen til Dagbladet.

Grensen for hva de gamle hustakene kan tåle kan med andre ord bli nådd i dag eller i morgen.

— Vi må snarest mulig få et varslingssystem på samme måte som vi informerer om skredfare og trafikkproblemer, sier Hansteen. Nå vil han ha Kommunalministeren på banen.

RASTE SAMMEN:  Den tunge snøen ble for mye for Rimi-bygningen som raste sammen i Larvik i går.  Foto: Pål Terje Støtvig
RASTE SAMMEN: Den tunge snøen ble for mye for Rimi-bygningen som raste sammen i Larvik i går. Foto: Pål Terje Støtvig Vis mer

Gikk fort
Da taket på Rimi-butikken i Larvik kollapset, skapte 2-300 kvadratmeter med tak en trykkbølge som blåste både ruter og stålreoler ut på parkeringsplassen, nær inngangspartiet.

Ei stund fryktet ansatte og politiet at en person kunne ha blitt tatt av det fallende taket.

Selv om alt tydet på at det ikke befant seg noen inne under takseksjonen, ble det flere ganger lett med hund fra både politiet og Norske Redningshunder.

Skadestedsleder Tor Gunnar Holt fra politiet i Larvik kan ikke si om snømengdene på taket alene er årsaken til takkollapsen.

— Slik Rimi-ulykken i Larvik er beskrevet, burde dette ikke ha skjedd på grunn av snømengden. Dersom konstruksjonen var god, ville den først ha bøyd seg mye før den røk, sier Øystein Løset, leder i fagutvalget for bygge- og anleggsteknikk i RIF.

— Det er et mareritt å tenke på hva som kan skje hvis vi ikke tar varsling om tung snø alvorlig.

— Idrettshaller, kjøpesenter, butikker, bensinstasjoner, garasjer, skoler, eneboliger og lave blokker er alle utsatt.

— Måk takene
— Når konsekvensene er så store at det er fare for liv, forsterker det bare hvor viktig det er å få ut budskapet om å måke takene, fortsetter Liv Kari Hansteen.

Undersøkelser RIF har gjort, viser at mange bygninger ikke er bygd og dimensjonert for å tåle snømengdene vi nå har fått mange steder.

De fleste av de 15 byggene som ble ødelagt av snø i 2006 skulle tåle en til halvannen meter på taket, men falt sammen ved mindre snømengder enn dette.

DRAMA: Hilde Henriksen Fuglenes ved vinduet der hun fulgte dramaet da taket til bygningen ved siden av kollapset. Foto: Torbjørn Berg
DRAMA: Hilde Henriksen Fuglenes ved vinduet der hun fulgte dramaet da taket til bygningen ved siden av kollapset. Foto: Torbjørn Berg Vis mer