Nytt Taliban herjer Afghanistan

To år etter terrorangrepet mot New York og Washington er Taliban for full fart tilbake på den afghanske krigsarenaen. Rekruttene strømmer til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigerne i «Nye Taliban» kaller seg sarbaz , «de som ikke bryr seg om sine egne liv». De er villige til å dø for den hellige krigen. Målet er å kaste amerikanerne ut av Afghanistan og gjeninnføre det strengt islamske Taliban-styret i landet.

Hjelpearbeidere drept

Flere nye treningsleirer skal være opprettet i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Forrige søndag drepte Taliban-krigere fem regjeringssoldater i Kandahar-provinsen i det sørøstlige Afghanistan. Dagen etter ble fem afghanere, som jobbet for en dansk hjelpeorganisasjon i Ghazni-fylket, stanset og dratt ut av bilen de kjørte i. De ble stilt opp på rekke og pepret med kuler fra nært hold.

En overlevde. Han fortalte at drapsmennene hadde sagt at de tilhørte Taliban og at hjelpearbeiderne måtte dø fordi de hadde samarbeidet med en utenlandsk organisasjon.

De USA-ledede styrkene som bekjemper restene av Taliban og al-Qaida, består av 11500 soldater. Disse og afghanske regjeringssoldater blir daglig utsatt for angrep, seinest i går da en politistasjon ble stukket i brann.

Tusen Taliban-soldater

Taliban-soldatene opererer i mye større grupper enn tidligere. I Zabol-provinsen, nordøst for Kandahar, har det den siste tida pågått harde kamper, der opptil ett tusen Taliban-soldater skal ha deltatt. Meldinger går ut på at mer enn ett hundre av dem er drept.

Mer åpenlyst

Taliban-soldatene opererer også mye mer åpent i afghanske områder enn tidligere, og de støttes av sine pasjtunske stammefrender. Pasjtunerne, som er den største folkegruppa i Afghanistan, føler seg tilsidesatt av USA og de andre folkegruppene i landet. Det gir grobunn for økt Taliban-støtte.

Etter krigen mot al-Qaida og Taliban flyktet tusenvis av hellige krigere til Pakistan, mange av dem til stammeområder utenfor pakistanske myndigheters kontroll. Nå opererer mange talibanere også mer åpenlyst i de andre grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Journalister kan fortelle at koranskolene i Peshawar og Baluchistan-provinsen er målet for Talibans rekruttering. Hundrevis av ungdommer, kanskje enda flere, har lagt sine religiøse studier på hylla for å dra til Afghanistan for å slåss mot vantro amerikanere.

- 20000 for en soldat

- Familien min ba meg vente til jeg er blitt gift, men den hellige krigen er min første og eneste forpliktelse, sier en 24-årig Taliban-rekrutt ved navn Siddiqullah til den britiske avisa The Sunday Telegraph.

Økonomiske motiver kan være noe av årsaken til Talibans oppblomstring. En ordinær afghansk politimann tjener en drøy hundrelapp i måneden. Taliban-soldater får ifølge enkelte rapporter flere ganger så høy lønn.

En tilfangetatt Taliban-kommandant har fortalt at han ville fått over 6000 kroner for å detonere ei bombe og 20000 kroner for å drepe en fiendtlig soldat.

KRIGEN FORTSETTER: To amerikanske soldater i det sørøstlige Afghanistan holder vakt over en tilfangetatt afghaner, mistenkt for å være hellig kriger. Det hjelper lite å ta fanger, så lenge nye rekrutter strømmer til Taliban.