Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt tele-nederlag for Senterpartiet

Senterpartiet går på et nytt sviende nederlag i en av partiets viktigste kampsaker: norsk telepolitikk. Saken er så brennbar at sentrumspartiene på Stortinget har bedt samferdselskomiteen om å utsette behandlingen av sin egen regjerings forslag til telelov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare noen få uker siden Sp prøvde å sette en stopper for Telenors fusjonsforhandlinger med Telia, og tapte. Nå må de delta i en sterk liberalisering av telepolitikken.

Stor uenighet

Telelovsaken kan få hvilken som helst Sp-politiker utover i landet til å konstatere at kostnaden ved å sitte i regjering er langt større enn gevinsten.
Med opposisjonspartiene som vitner har regjeringspartiene avslørt stor uenighet. Etter interne møter har de gått til det uvanlige skritt å be Stortingets samferdselskomite om å utsette behandlingen av teleloven.

- Jeg skjønner godt hvorfor det har oppstått strid. Da Stortinget behandlet dereguleringen av telemarkedet for et og et halvt år siden, gikk Sp mot å slippe andre aktører enn Telenor inn på det norske markedet. I dag er regjeringens politikk så liberal at selv Høyre kan juble, sier SVs samferdselspolitiske talsmann Inge Myrvoll til Dagbladet.

Helomvending

Komiteens leder, Oddvard Nilsen (H), karakteriserer Sp's helomvending som en «nærmest total metamorfose».

- Det er ikke til å tro at et parti kan skifte holdning så totalt i en så viktig sak. For et år siden sa partiet nei til alt. Nå åpner Sp for fri konkurranse på telemarkedet, sier Nilsen til Dagbladet.

I forrige stortingsperiode mente Sp at det var tvingende nødvendig å stenge ute alle andre aktører enn Telenor fra det norske markedet. Partiet advarte mot å liberalisere telemarkedet av hensyn til distriktene.

Nå har pipa har fått en annen lyd. I forslaget til ny telelov foreslår regjeringen at bare aktører med mer enn 25 prosent av markedsandelene i det aktuelle geografiske området må gå gjennom en kvalitetsvurdering før de kan få konsesjon. Aktører med mindre enn 25 prosent trenger bare å registrere seg.

Dette betyr i realiteten at bare Telenor er konsesjonspliktig, mens store og rike konkurrenter som Telcom, svenske Telia eller andre store aktører kan boltre seg fritt på markedet.

Bensin på bålet

SV og Ap utnytter situasjonen som best de kan. Inge Myrvoll og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen foreslår viktige endringer i teleloven for å regulere konkurransen.

- Regjeringens lovforslag betyr i realiteten at Telenor skal levere tjenester for hele landet, også alle de ulønnsomme oppgavene. Derimot kan andre aktører som franske Telecom, svenske Telia eller andre store internasjonale konkurrenter, skumme fløten ved å tilby innbringende tjenester i sentrale strøk og for store bedrifter, sier Myrvoll.

Sammen med Schjøtt-Pedersen går Myrvoll inn for at også Telenors konkurrenter må gå gjennom en konsesjonsbehandling før de får etablere seg på det norske markedet. Ap og SV går også inn for å opprette et «distriktsfond» som Telenors konkurrenter må betale inn penger på. Planen er at dette fondet skal gå til å dekke Telenors utgifter ved å ivareta kostbare nasjonale oppgaver og utbyggingen av ISDN i distriktene.

- Under normale omstendigheter ville Sp ha vært en pådriver i disse spørsmålene, sier Myrvoll til Dagbladet.

MOT NORMALT: For noen få uker siden prøvde Sp å sette en stopper for Telenors fusjonsforhandlinger med Telia, og tapte. Nå må Johan J. Jakobsen og Marit Arnstad delta i en sterk liberalisering av telepolitikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!