Nytt terrorangrep i Frankrike: Presten Jacques (84) drept under gudstjeneste i Normandie

De to gisseltakerne ble drept av politiet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
DREPT AV TERRORISTER: Presten Jacques Hamel ble drept i angrepet mot den katolske kirka i Saint-Etienne-du-Rouvray Foto: Paroisse Saint-Etienne-du-Rouvray / NTB Scanpix
DREPT AV TERRORISTER: Presten Jacques Hamel ble drept i angrepet mot den katolske kirka i Saint-Etienne-du-Rouvray Foto: Paroisse Saint-Etienne-du-Rouvray / NTB Scanpix Vis mer

SISTE : En av gjerningspersonene identifisert (Kl. 19.45).

(Dagbladet): Fem personer ble i dag tidlig tatt som gisler i en katolsk kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray, i utkanten av Rouen, nordvest i Frankrike.

Kirkas prest ble drept i angrepet, samt de to gisseltakerne.

«Et vemmelig terrorangrep», er ordene Frankrikes president Francois Hollande bruker for å beskrive angrepet.

IS tar skylda

En av de to personene som angrep en kirke og drepte en prest i Normandie, er ifølge Le Monde identifisert som Adel K. Han er født i 1997, noe som betyr at han er 18 eller 19 år gammel.

Nyhetsbyrået AFP melder samtidig at en av de to angriperne var siktet for terrorforbindelser etter at han to ganger forsøkte å reise til Syria i 2015.

Han ble stanset i Tyrkia og sendt tilbake til Frankrike. Vedkommende var utstyrt med en elektronisk lenke etter å ha blitt løslatt fra fengsel tidligere i år.

IS tar i en kunngjøring formidlet via ekstremistgruppens talerør Amaq ansvaret for kirkeangrepet og sier at det var deres «soldater» som sto bak.

- Mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Normandie, er IS-soldater. Dette var et svar på vår oppfordring om å gjennomføre angrep mot land som deltar i korsfarernes koalisjon mot oss, heter det i kunngjøringen, ifølge NTB.

- Feigt drap

På sine nettsider skriver den katolske kirken i Rouen om tapet av en av sine prester. De identifiserer den drepte som Jacques Hamel (84).

- Det feige drapet på presten, gjort av to av terrorister som har erklært støtte til Daesh (et annet navn på IS journ. anm.), sier Hollande på en pressekonferanse.

Det var en tydelig preget Hollande som i dag talte foran kirka i Saint-Etienne-du-Rouvray. Han har i dag møtt familien til presten og uttrykker støtte til hele det franske folk og til det katolske samfunn.

Hollande understreker at Frankrikes krig mot terrorgruppa Den islamske stat (IS) fortsetter.

Terroristene ble skutt av politiet

Ifølge TV-kanalen BFM TV tok to gisseltakere seg inn i kirka under en gudstjeneste i 10-tiden i dag tidlig. De skal ha vært bevæpnet med kniver.

Presten ble drept i angrepet, mens et annet gissel er alvorlig skadd.

De to gisseltakerne ble drept av politiet. France Info skriver at en person greide å komme seg ut av kirka for å varsle politiet. Så ankom politiet og omringet kirka.

- På et tidspunkt gikk de to gisseltakerne ut av kirka og ble skutt av politiet, sier talsmann Pierre-Henry Brande i innenriksdepartementet på en pressekonferanse.

- Det er en stor tragedie, mindre enn to uker etter tragedien i Nice, sier Brande.

EN KRITISK SKADD: En person er kritisk skadd etter gisseldramaet. Kirkens prest ble drept. Foto: BFM / AP / NTB Scanpix
EN KRITISK SKADD: En person er kritisk skadd etter gisseldramaet. Kirkens prest ble drept. Foto: BFM / AP / NTB Scanpix Vis mer

Mann pågrepet

I ettermiddag melder politiet at de har pågrepet en mann i forbindelse med terroangrepet.

France Info skriver at mannen ble pågrepet fordi han befant seg i området rundt kirken, og påpeker at politiet så langt ikke har funnet en kobling mellom terroristene og den pågrepne.

Sjokkert

Statsminister Manuel Valls sier han er sjokkert over «det barbariske angrepet på en kirke». På Twitter sier han at hele Frankrike og alle katolikker er blitt såret i dag.

«Vi står sammen», skriver statsministeren.

Pave Frans slutter seg også til fordømmelsene.

- Spesielt fordi denne grufulle volden fant sted i en kirke, som er et hellig sted der Guds kjærlighet blir forkynt, sier han i en uttalelse.


TOK GISLER I KIRKE: Fem personer ble i dag tidlig tatt som gisler i en kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie. Presten ble drept i angrepet, og de to gisseltakerne ble drept av politiet. Foto: Charly Triballeau / AFP Photo / NTB Scanpix
TOK GISLER I KIRKE: Fem personer ble i dag tidlig tatt som gisler i en kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie. Presten ble drept i angrepet, og de to gisseltakerne ble drept av politiet. Foto: Charly Triballeau / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Det er en stor tragedie, mindre enn to uker etter tragedien i Nice Pierre-Henry Brande, innenriksdepartementet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer