Corona

Nytt testkaos i Oslo: - Kjempesjokkert

Mandag etter juleferien sto osloborgere i lang kø for å teste seg på Grønland Torg. - Kan være noe lengre ventetid på de mindre og mest populære teststedene, sier Oslo kommune.

LANG KØ: Folk måtte stå opp i mot en time i kø for å teste seg mandag. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
LANG KØ: Folk måtte stå opp i mot en time i kø for å teste seg mandag. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Jeg trodde ikke det skulle være så lang kø i dag og ble kjempesjokkert, sier Robel Jakob til Dagbladet.

Han har stått 35 minutter i kø foran drop-in-stasjonen på Grønland Torg i Oslo og forventer å vente 40 minutter til. Køen fyller hele torget.

Jakob ukependler til Norge fra Sverige og kom i går. På svenskegrensa var køen så lang at han satset på å teste seg på en stasjon i Oslo.

- Jeg trodde det var kortere her. Det var en dårlig deal, sier han.

En vakt på teststasjonen forteller til Dagbladet at man må forvente å vente en time på test.

STÅR I TESTKØ: Robel Jakob. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
STÅR I TESTKØ: Robel Jakob. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer

En annen som valgte å bruke Grønlands teststasjon er Alisa He. Hun har stått i kø i 43 minutter, forteller hun Dagbladet.

- Jeg trodde det skulle ta kortere tid. Køen er nå lengre nå enn da jeg kom. Det er irriterende at det er så lang kø, sier hun.

- Hvorfor bestilte du ikke time?

- Det sto at det tar en til fire dager å få time og det ville jeg ikke vente på.

Anbefaler å bestille time

- På de store kommunale testsentrene får man nå time innen 24 timer, mens det kan være noe lengre ventetid på enkelte av de mindre og mest populære teststedene, sier Silje Thorkildson, koordinator for test i Oslo kommune.

Ifølge henne er testkapasiteten i Oslo god.

- Det er en jevn pågang også etter juleferien, men alle som har behov for test vil bli testet, sier hun og fortsetter:

- Vi er forberedt på økt pågang, og har kapasitet til å håndtere dette. Vi gjentar oppfordringene fra før jul: bestill time til test, og møt til oppsatt tid. Vær forberedt på noe ventetid, og kle deg etter været. Test deg bare dersom du har symptomer, er nærkontakt, eller har fått beskjed av kommunen om å teste deg.

Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer

Sprengt kapasitet

Mandag ettermiddag meldte Bergensavisen at kapasiteten var sprengt på teststasjonen på Spelhaugen. Der sto biler tett i tett i kø. I 13.30-tiden informerte vekterne om at det var fullt på stasjonen og nye ankomne ble bedt om å komme tilbake seinere, skriver avisa.

- I dag er det noe pågang på Spelhaugen og det har vært noe ventetid der. Dette er på bakgrunn av sykefravær. Det har vært roligere på Festplassen i dag, og vi har dermed lånt noe av personalet derfra til Spelhaugen. Det vil da være noe bedre kapasitet og mindre ventetid de neste timene på Spelhaugen, skriver leder for teststasjonene i Bergen kommune, Yamil Gonzalez, i en e-post til Dagbladet.

Gonzalez understreker at testkapasiteten i Bergen kommune er god.

- På tross av sykefravær på stasjonene og mangel på personell for å kunne bemanne opp til full kapasitet, så vil jeg berømme testpersonalet for at de klarer å teste så mange som de gjør.

Gonzales mener det er vanskelig å si noe om hvordan smittetallene og pågangen på testing vil bli den neste uka.

- Vi oppfordrer innbyggerne til å ta en selvtest i første omgang, slik at dem som har behov for PCR-test kan prioriteres. Vil også minne om at det er mulighet for å bruke en selvtest for å teste seg ut av karantene.

Regner med pågang

Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim opplyser til Dagbladet at testkapasiteten i kommunen er bra.

- Vi har hurtigtester nok til prioritert testing og PCR-tester nok til å dekke etterspørselen. Når det gjelder PCR-tester er det analysekapasiteten ved St Olavs hospital som er begrensende faktor.

Røsstad sier det er for tidlig å si om de merker noen økt pågang etter juleferien, men kommunen regner med at det blir pågang denne uka.

- Vi regner med pågang, særlig på hurtigtester men også på PCR. Med unntak av de eldste og de yngste som testes med pinnetest, er det spyttest selvtest som er aktuell testmetode for voksne. Det at testing utføres i form av selvtest, gjør at vi kan takle betydelig økning i etterspørsel uten at det medfører ventetid på å få tatt testen. Imidlertid kan det ble ventetid på analysen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Forventer smittebølge

Testaktiviteten har falt i juleferien.

- Vi har gjennomgående lavere testing både på helligdager og i ferier, sa direktør Camilla Stoltenberg i FHI til Dagbladet.

Denne ferien varierte testaktiviteten fra 6000 registrerte tester om dagen på julaften til omkring 20 000 registrerte tester på utvalgte dager i romjula. På hverdagene før ferien registrerte man derimot mellom 30 000 og 40 000 tester per dag i Norge.

Søndag advarte Folkehelseinstituttet om at de forventer at Norge vil bli rammet av en stor smittebølge rett etter nyttår. Det er basert på erfaringer fra andre land og tidligere ferier

- I mange land i Europa meldes det nå om smittetopper, og spesielt i Vest-Europa. Dette skjer fordi omikronvarianten er mer smittsom enn tidligere varianter av coronaviruset. I tillegg har vi erfaring med at antall nye registrerte smittede ser ut til å øke etter ferier, sa Stoltenberg.

I 2021 økte smittespredningen etter juleferien, vinterferien og kort tid etter høstferien.

- Flere vil teste seg nå framover, og vi vil få vite mer om den faktiske situasjonen de første ukene på nyåret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer