TØFFE FORHANDLINGER: Det er snart elleve dager siden streiken brøt ut. Nå skal et nytt tilbud være lagt fram. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TØFFE FORHANDLINGER: Det er snart elleve dager siden streiken brøt ut. Nå skal et nytt tilbud være lagt fram. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Nytt tilbud framlagt for Parat i kveld

Men ingen vil si hva som foreslås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et nytt tilbud skal mandag kveld være framlagt for Parat fra Norwegian og Parats advokater, skriver NRK.

Ingen vil derimot si hva slags forslag som er framlagt, ifølge kanalen.

Flyselskapets kommunikasjonsdirektør, Anne-Sissel Skånvik, har gitt uttrykk for at Norwegian gjerne sitter ved forhandlingsbordet gjennom natta, men det er allerede varslet at streiken fortsetter i morgen - på sin ellevte dag.

Hverken Norwegian eller Parat har foreløpig besvart Dagbladets henvendelser.

Norwegian spurte like før klokka to mandag ettermiddag om NHO Luftfart kunne få til frivillig lønnsnemd med YS og Parat. Dette gikk ikke pilotene med på, og dermed måtte forhandlingene fortsette uten noen uavhengig part.

Lasse Sandaker-Nielsen skrev til Dagbladet i en tekstmelding at de ønsket frivillig lønnsnemnd for å få løst konflikten ved at en nøytral part kunne komme inn i forhandlingene.

Leder for Parat, Hans-Erik Skjæggerud, stiller seg uforstående til Norwegians påstand om at partene står fastlåst. Han sier til Dagbladet at dette ikke er et spørsmål om lønn, og konflikten derfor ikke kan løses gjennom lønnsnemnd.

Deretter ble det bestemt: ingen Norwegian-fly i Skandinavia letter tirsdag.

Lønnsnemnd Frivillig lønnsnemnd er et forhandlingsalternativ hvor det foreligger en interessekonflikt mellom arbeidsgiver/arbeidsgiverorganisasjon og arbeidstakere/arbeidstakerorganisasjon. Men begge partene må ønske denne formen for tvisteløsning, og det ønsket altså ikke pilotene.

Det er Riksnemndsnemnda som behandler sakene. Deres ansvarsområde er å behandle tvister om hva som skal bli innholdet i en ny eller endret tariffavtale.

Etter Rikslønnsnemndas praksis følger det at partenes påstander setter grenser for hvilke spørsmål som skal behandles. Videre vil ikke prinsipielle spørsmål partene ikke har diskutert forut for behandlingen i nemnda som hovedregel bli behandlet.

Ny avtale Pilotene som streiker er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) og gikk ut i streik med krav om en bindende arbeidsavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle. Dette har Norwegian den siste uken nektet å gå med på. De har imidlertid ha lagt et forslag på bordet hvor pilotenes arbeidsforhold, samt lønns- og arbeidsvilkår, garanteres i tre år.

I tillegg er det strid om hvem som skal fly fra skandinaviske baser.