Nytt tilfelle av fugleinfluensa

En 22 år gammel mann i Indonesia er smittet. Norge har vedtatt strengere regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som en delegasjon fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) kom til Indonesia for å se hvordan det dødelige fugleviruset kan stanses, melder landets myndigheter om nok et smittetilfelle. En 22-åring får sykehusbehandling for den smittsomme sykdommen i hovedstaden, Jakarta.

Solgte fugler

Det siste tilfellet onsdag kommer snaut to uker etter at to barn på 12 og 13 år i landet døde av smitten. Ytterligere en bror og barnas far får behandling etter luftveisproblemer, som kan tyde på smitte.

Lokale leger har stadfestet at 22-årigen er smittet av H5N1-viruset, trolig gjennom arbeidet sitt med å selge fugler på et marked, og har sendt prøver til et WHO-godkjent laboratorium i Hongkong for ytterligere bekreftelse,

Det offisielle dødstallet på verdensbasis etter fugleinfluensa er 83. Hittil er det registrert 152 smittetilfeller i tillegg til det siste i Indonesia. 14 av de hittil 20 tilfellene i landet har hatt dødelig utgang.

Strengere regler

Selv om norske helsemyndigheter har tonet ned faren for ekstrem smittespredning, ble det denne uken vedtatt ekstraordinære regler for import av burfugl fra flere land. Reglene er nedtegnet i en ny forskrift og skal regulere den private innførselen av fjærkre, ifølge Mattilsynet. Fra før er det bestemt at det ikke er lov til å importere fugler fra land der H5N1 er påvist, og i 11 fylker er det påbud om å holde fjørfeet innendørs, slik at de

ikke blir smittet fra ville fugler.

NYTT TILFELLE: En 22 år gammel mann er smittet av fugleinfluensa i Indonesia. Reuters
NYTT TILFELLE: En 22 år gammel mann er smittet av fugleinfluensa i Indonesia. Reuters Vis mer

H5N1-viruset oppsto for første gang i Kina i 1996 og har siden den gang hovedsakelig sirkulert blant fugler i Sørøst-Asia. Første gang det ble registrert smitte fra fugl til menneske, var i Hongkong i 1997.

Frykter pandemi

FN oppfordrer alle land til sette skikkelig fart i forberedelsene på en verdensomspennende influensaepidemi. FN-talsmannen David Nabarro understreker at det dødelige H5N1-viruset kan mutere og bli i stand til å smitte mennesker imellom «mye raskere enn noen synes å tro». Flere millioner døde kan bli resultatet.

– Vær snill å handle som om det kommer til å starte i morgen. Ikke utsett de vanskelige sakene. Det trenger ikke måneder, vi kan få menneske til menneske-smitte i morgen, sa Nabarro under en pressekonferanse i hovedkvarteret til (WHO).

(ANB)

FUGLEINFLUENSA: Det offisielle dødstallet for hele verden er 83. Reuters
FUGLEINFLUENSA: Det offisielle dødstallet for hele verden er 83. Reuters Vis mer