Nytt tilfelle av kugalskap i Danmark

Store mengder storfe må avlives etter at det i dag er registrert et nytt tilfelle av kugalskap i Danmark. Den fryktede sykdommen ble påvist en selvdød ku fra Farsø på Nord-Jylland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første registrerte tilfellet av kugalskap i en danskfødt ku inntraff for to år siden. I fjor ble det oppdaget seks tilfeller, og hittil i år er det registrert to.

Kuen som er rammet ble sendt til en destruksjonsanstalt 4. oktober. Det ble rutinemessig tatt en prøve for å teste for kugalskap, og i dag viste prøven seg å være positiv. Prøven er analysert i England.

Kua er sju år gammel, og av rasen «Sortbroget Dansk Malkerace». Kua har kun oppholdt seg i besetningen der den døde. Fra denne besetningen er det solgt 68 dyr til 12 andre danske besetninger. Det er dessuten eksportert 27 kalver til Nederland.

Nå skal alle dyrene i besetningen, og alle dyrene som er solgt fra gården, avlives og destrueres. Alle dyr over to år i besetnigner som har kjøpt dyr fra gården skal testes.

Det er mistanke om at kua er smittet gjennom foret, og det danske Plantedirektoratet skal nå teste foret for kugalskap-smitte.

Danskenes Fødevaretilsyn skriver i en pressemelding at antallet forekomster av kugalskap i Danmark fortsatt må betegnes som lavt.