Nytt toppverv i utlandet

Erna Solberg har fått nytt prestisjeverv i FN tilknyttet klima. - Dette nye FN-oppdraget er i tråd med de internasjonale prioriteringene jeg hadde som statsminister, sier Solberg til Dagbladet.

STJERNA: Erna Solberg har ei høy stjerne i FN-systemet, og har takket ja til nok et internasjonalt oppdrag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STJERNA: Erna Solberg har ei høy stjerne i FN-systemet, og har takket ja til nok et internasjonalt oppdrag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Erna Solberg (H) har fått et nytt toppverv i FN.

Den tidligere statsministeren startet i mars et arbeid i FN-regi for å hjelpe små øystater som står i fare for å havne under vann på grunn av klimaendringene.

Solberg har fram til nå ikke omtalt det nye toppvervet.

- Vi bruker mye tid på denne saken, og det er et spennende tema. Men vi har av ulike grunner ikke offentliggjort dette arbeidet tidligere, sier Høyre-lederen til Dagbladet.

Den tidligere statsministeren skal lede høynivåpanel sammen med statsministeren i Antigua og Barbuda. Fokuset er på øystater som risikerer å forsvinne i sjøen dersom havnivåene stiger.

2025

Arbeidet Solberg nå starter på er blant de første internasjonale oppgavene hun tar på seg etter statsministertida. I forrige uke fortalte Solberg til VG at hun også tar på seg en rolle i Global Citizen.

Solberg har vært klar på at hun ønsker å stille til valg som Høyres statsministerkandidat i 2025, og dette nye FN-vervet endrer ikke de planene.

- Men jeg mener det er viktig å opprettholde et kontaktnett i utlandet. Det er også ulike prioriteringer mellom en regjering som Høyre leder og en som ledes av Arbeiderpartiet. Det ser vi også nå når regjeringen gjør kutt i den bistanden som vi vet at fungerer, nemlig utdanning, helse og menneskerettigheter, sier Solberg.

Fortsatt stjerne

Erna Solberg ble i 2016 utpekt til å lede FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene. Det betyr at hun også leder en gruppe av kjendiser, politikere, næringslivstopper og kongelige.

Målet her er å få flest mulig land til å oppfylle målene.

Solberg har vært engasjert i klima- og bærekraftsspørsmål lenge.

- Dette nye FN-oppdraget er i tråd med de internasjonale prioriteringene jeg hadde som statsminister. Altså fokus på hav, utdanning og bærekraftsmålene, forklarer Solberg.

2025: Erna Solberg er populær i utlandet, men ser fortsatt fram mot valget i 2025. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
2025: Erna Solberg er populær i utlandet, men ser fortsatt fram mot valget i 2025. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sårbare øystater

Høyre-lederen er i New York denne uka, blant annet for å møte sekretariatet i FN-arbeidet for øystater.

- Vi trenger mer internasjonalt samarbeid for å nå felles mål om klimakutt og kamp mot ekstrem fattigdom. Jeg er glad for å bidra med mitt engasjement, sier Solberg videre.

Det er et felles krafttak Solberg og statsministeren i Antigua og Barbuda nå skal forsøke å få til.

- Coronapandemien har satt arbeidet med å nå bærekraftsmålene flere år tilbake. Nå trenger vi felles innsats på tvers av land over hele verden, legger hun til.

Solberg sier systemet for internasjonal bistand er strengt, og at mange øystater ikke får tilstrekkelig hjelp for deres BNP per innbygger er for høy.

- Hvis vi klarer å lage et mer nyansert system, så kan flere sårbare land få hjelpen de trenger, for eksempel små øystater som er sårbare for orkaner, flom og stigende havnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer