Nytt trusselbilde for USA

CIA sier at det er større risiko for at USA skal bli angrepet med atomvåpen nå, enn under Den kalde krigen. I Senatet i går ble Iran og Nord-Korea trukket fram som de største truslene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senatet i Washington hadde i går en høring om atom-, biologiske og kjemiske våpen. Robert D. Walpole fra etterretningsbyrået CIA fortalte at USA står overfor større farer nå, sammenliknet med Den kalde krigen, melder telegrambyrået Associated Press.

- Sjansene for at USA eller amerikanske interesser blir angrepet av et masseødeleggende våpen er større i dag enn under store deler av Den kalde krigen. Og trusselbildet vil ikke bli mindre, sa Walpole.

Han sa også at slike angrep ikke nødvendigvis vil komme fra lufta.

- Våpnene kan bli detonert fra for eksempel en lastebil. Uten missiler blir det billigere, mer pålitelig og mer nøyaktig.

- Kina ruster opp

Høringen kom på dagen seks måneder etter terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon, og CIA fortalte at landene som representerer den største trusselen nå er Iran og Nord-Korea.

- USA kommer mest sannsynlig motta trusler om bruk av masseødeleggende våpen fra Iran, Nord-Korea - og muligens Irak, sa Walpole.

Han understreket at trusselen mot amerikanske interesser, militære styrker og allierte i utlandet allerede er betydelig.

Kina og Russland er landene med flest missiler, men arsenalet til sistnevnte forventes å synke til færre enn 2000 i løpet av 15 år. Kina kommer imidlertid trolig til å skaffe seg flere missiler, da landet i dag kun har 20 missiler som kan nå USA med kjernefysiske våpen.

- Gjør klar atomvåpen

Les Dagbladets artikkel fra søndag om USAs hemmelige atomvåpenplan.