Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romantikk i marka

Nytt ulvepar viste seg fram på Valentinsdagen

Lekte seg foran viltkamera i Lørenskog.

NYTT KJÆRESTEPAR: En mystisk hannulv har funnet tonen med ulvetispa i østmarkareviret. På selveste Valentinsdagen viste de seg fram på viltkameraet til Norsk institutt for naturforsking. Nå spekuleres det i om et nytt kull med valper kan ventes til våren. Video: NINA.noVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et vilkamera som er utplassert på Lørenskog i Akershus fanget det som kan være østmarkarevirets nye kjærestepar. De to ulvene lekte seg i snøen foran kamera som tilhører Norsk institutt for naturforskning. Nå spekulerer forskerne i om det blir født et valpekull ikke langt fra Oslo til våren.

- Vi ser to ulver som ruller seg i snøen sammen. Kanskje de prøver å luktmarkere. Vi har identifisert revirmarkeringer, men det er vanskelig å vurdere om det er parringsadferd, sier Øystein Flagstad, som er genetiker i Rovdata, om hendelsen som ble filmet.

Han kjenner godt til ulvetispa på bildet. Hun ble født i østmarkareviret i 2015. Begge foreldrene til tispa er døde, og siden søsknene forlot reviret har hun gått alene. Helt til nå nylig da hun dukket opp på viltkameraet med en beiler.

Mystisk beiler

Ingen vet ennå hvem den mystiske ulvehannen er.

- Dette er viktig og mange er nysgjerrige på hvem dette er. Vi ønsker å få inn DNA-prøver for å avgjøre hvor han kommer fra. Han kan komme fra Sverige, og i teorien helt fra Finland eller Russland, selv om det er usannsynlig. Vi antar det er en skandinavisk ulv, sier Flagstad.

KJÆRESTER: Den mystiske hannulven og tispa rullet seg i snøen til ære for viltkameraet. Foto: NINA.no
KJÆRESTER: Den mystiske hannulven og tispa rullet seg i snøen til ære for viltkameraet. Foto: NINA.no Vis mer

En ukjent ulv ble fotografert på Årnestangen i Rælingen 17. januar i år. Den samme ulven skal igjen ha blitt observert i Ski en stund senere.

- Noen kjennetegn på snuten til hannulven er litt spesielle. Vi antar nå at det er den den samme ulven som ble fotografert på Årnestangen, sier Flagstad til Dagbladet.

DNA

Rovdata har ennå ikke samlet DNA-materiale på ulven og Flagstad oppfordrer alle i Østmarka-området til å bidra i overvåkingen av ulv ved å rapportere inn observasjoner av ulv eller funn av spor eller skitprøver.

- Det er helt tydelig fra bildene at disse to har funnet tonen. Som oftest følges en pardannelse av en valpefødsel allerede påfølgende vår, så gjenstår det å se om så skjer også denne gangen, sier Flagstad.

Ifølge Flagstad har turgåere i området har ingenting å frykte

- Det har vært ulv her i fire-fem år og det har vært noen få tilfeller av at folk har sett dem. Hold respektfull avstand. Det er få forunt å se ulvene, selv om marka er relativt tett befolket, sier Flagstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling