Nytt utbrudd av ebola i Kongo

Minst 25 mennesker er døde av ebola i den nordvestlige del av Republikken Kongo, opplyser helsedepartementet i Brazzaville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til nå har 47 personer i området rundt byen Mbombo og landsbyen Mbanza fått stilt diagnosen ebola. Nærmere 100 andre har vært utsatt for smittefare og holdes under observasjon, sa talsmenn for Helsedepartementet onsdag.

Departementet har sendt medisinske fagfolk til området nær grensen mot Gabon, over 800 kilometer vest for hovedstaden Brazzaville. De fleste av pasientene blir pleiet hjemme hos seg selv, og leger tror de er blitt smittet etter nærkontakt med eboladøde.

Ifølge eldgamle lokale skikker skal nemlig de dødes legemer vaskes og kysses av deres pårørende, noe som medfører stor smittefare. Men legene mener også at mennesker kan ha fått ebola etter å ha spist kjøtt fra smittede dyr.

Ebola-viruset overføres gjennom kroppsvæsker, den medfører høy feber og diaré og mellom 50 og 90 prosent av de smittede dør av sykdommen. Forskere arbeider på spreng med å finne en vaksine mot viruset.