Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt utbrudd av magesykdom

Flere fylker er rammet av et nytt utbrudd av magesykdommen yersiniose. Mattilsynet leter i hjemmene til pasienter for å finne kilden til utbruddet.

INFEKSJON: Flere norske fylker er rammet av et nytt utbrudd av magesykdommen yersiniose. Vis mer

Folkehelseinstituttet opplyser at de har oppdaget et utbrudd av yersiniose i Norge. Så langt er det påvist smitte hos 13 personer, som er bosatt i flere fylker.

Det er igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Sistnevnte intervjuer pasientene og tar prøver fra matprodukter i hjemmene deres i jakten på smittekilden.

- Det er for tidlig å si hva som er smittekilden. Vi mistenker at det kan være et matprodukt som er blitt distribuert til forskjellige deler av landet. Mattilsynets arbeid vil kanskje peke ut en smittekilde, sier FHI-lege Hilde Marie Lund til Dagbladet.

Smittekilde

Pasientene er fra 2 til 57 år, men de fleste tilfellene tilhører aldersgruppen 20-29 år. Det er også flest kvinner som er rammet.

De 13 pasientene er blitt testet siden slutten av mai, og i alle prøvene ble det funne bakterier med lik DNA-profil. Derfor undersøker helsemyndighetene om pasientene kan ha felles smittekilde.

- Prøveanalysene viste at det er samme bakteriestamme som er påvist hos alle pasientene. Når et slikt utbrudd dukker opp, så er det noe vi må undersøke.

Ny rapport: Folkehelseinstituttet har nå sluppet en ny rapport som viser at snus er mer skadelig enn antatt. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Symptomene

De rammede kommunene fylkene er Agder, Oslo, Rogaland og Trøndelag.

Yersiniose er en infeksjon som skyldes bakterien Yersinia enterocolitica. De vanligste symptomene på yersiniose er diaré, feber og magesmerter, som vanligvis varer i én til tre uker.

- Infeksjon med denne sykdommen gir hos de aller fleste milde symptomer som går over av seg selv, sier Lund til Dagbladet.

Bakteriene smitter hovedsakelig via mat, vanligvis via infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat. Også bruk av ikke-desinfisert drikkevann kan smitte.

- Befolkningen trenger ikke å være redd for å spise svinekjøttprodukter. Men det er viktig å være påpasselig med god hånd- og kjøkkenhygiene og sørge for at svinekjøtt og produkter av svinekjøtt er gjennomstekt. Det er også viktig å skylle grønnsaker, salat og liknende produkter som skal spises rått.

FHI opplyser at både hunder og katter kan være bærere av bakterien, men understreker at det først og fremst er gris som er reservoaret for bakterien.

Forebyggende tiltak

Folkehelseinstituttet anbefaler en rekke tiltak for å forebygge å bli smittet med magesykdommen. Særlig anbefaler de god håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider. Dersom man har diaré bør man alltid unngå å lage mat til andre.

Andre tiltak:

  • gjennomsteke eller gjennomkoke farsemat som inneholder svinekjøtt
  • sørge for at hele stykker av svinekjøtt (koteletter, steker, fileter o.l.) er godt stekt
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr samt før matlaging og måltider
  • vaske hender, kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før disse brukes til tilberedning av annen mat
  • skylle godt grønnsaker og salater som skal spises rå

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!