- Nytt valg i juni

Nasjonalforsamlingen utnevnte fredag opposisjonslederen Kurmanbek Bakijev til fungerende president og statsminister. Det skal holdes nytt presidentvalg i juni, ifølge Bakijev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nasjonalforsamlingen har i dag utnevnt meg til statsminister og gitt meg presidentens funksjoner, sa Bakijev til en skare av tilhengere i landets hovedstad Bisjkek fredag morgen.

- Jeg utfører nå både statsministerens og presidentens plikter, la opposisjonslederen til, og sier det skal holdes nytt presidentvalg i juni.

- I henhold til den eksisterende grunnloven, må valget av en ny president finne sted innen tre måneder. Vi kommer til å følge den eksisterende loven, sa Bakijev til nasjonalforsamlingen.

Minst tre personer ble drept i Bisjkek under kaoset som oppsto da den kirgisiske opposisjonen tok over makten i landet skjærtorsdag, opplyser et medlem av nasjonalforsamlingen.

Militærbaser uendret

Bakijev ga fredag morgen beskjed om at statusen til de russiske og amerikanske militærbasene i landet ikke vil bli endret til tross for maktskiftet.

- Kirgisistan har ingen planer om å revurdere internasjonale avtaler som er inngått tidligere. Dette gjelder både for flybasene til antiterrorkoalisjonen og den russiske flybasen i Kant, sa Bakijev til journalister.

Kirgisistans ambassadør til USA, Baktybek Abdrissaev, sier til TV-kanalen CNN at regimeskiftet i den tidligere sovjetrepublikken er grunnlovsstridig.

Flere hundre skadd

- Tre dødsfall er blitt rapportert til innenriksdepartementet, sier Timir Sarijev, en av de folkevalgte, til en statlig TV-kanal.

Én person skal ha blitt skutt av sikkerhetsvakter, en annen falt ut fra fjerde etasje av en bygning, og en tredje person ble påkjørt av en bil, ifølge Sarijev.

376 mennesker skal også ha fått medisinsk behandling og 173 av dem var innlagt på sykehus i forbindelse med urolighetene i Bisjkek, opplyser helsedepartementet i landet. 31 av de skadde skal være polititjenestemenn.

Natt til langfredag ble preget av omfattende plyndringer i Bisjkek. Den nyutnevnte sjefen for landets sikkerhetstjenester, opposisjonslederen Feliks Kulov, lovet å ta kontroll over situasjonen.

- Det er plyndrere og ikke noe politi som kan stanse dem. Politiet er helt demoralisert, og derfor er situasjonen veldig komplisert. Vi håper å få kontroll over situasjonen før morgenen, sa Kulov.

(NTB)

FUNGERENDE LEDER: Opposisjonsleder Kurmanbek Bakijev.